Hlavní obsah

Stan proti melanomu se letos zaměřuje na muže a aktivní sportovce

Novinky, das

Rakovinou kůže každý rok v České republice onemocní kolem 25 000 lidí, přičemž deset procent z nich má velmi nebezpečný zhoubný melanom, kde šance na vyléčení určuje čas. I letos se problematice věnuje (především prevenci) akce s názvem Stan proti melanomu, aktuálně se zaměřuje na sportovce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Průměrný věk pacienta s melanomem je 54 let.

Článek

Přestože jsou za nejrizikovější skupinu stále považováni muži kolem 54 let věku, nemocných stále více přibývá i mezi dvacetiletými a třicetiletými. Je to velmi často dáno podceňováním sluneční ochrany při sportu, vinno bývá i časté chození do solárií.

Pokud přijde nemocný k lékaři včas a jeho melanom není větší než milimetr, má až 90% šanci na přežití. Jakmile má melanom přes čtyři milimetry, naděje na přežití se markantně sníží. Nemocný má pouhou 50% šanci, že přežije pět let od diagnostiky onemocnění.

„Z evropských statistik jasně vyplývá, že pro spálení kůže je nejrizikovější jízda na kole a rekreační běh. Proto by se tyto aktivity měly provozovat mimo poledne, s voděodolným ochranným krémem nebo s oblečením s UV ochranou. Dost často je právě typ oblečení pro vznik melanomu rozhodující,” vysvětluje přední český dermatolog prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc, MBA, z pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Zhoubný melanom se u mužů nejčastěji objevuje na zádech a krku, u žen na obličeji a dolních končetinách. Tedy v místech, která jsou během slunných dnů nejméně chráněná.

Prevence a včasná diagnóza

Za každých okolností je třeba hledět na prevenci a nikdy nepodceňovat situaci, vždy je nutné se dostatečně chránit před UV zářením. Samozřejmostí by také mělo být pravidelné sledování pigmentových znamének na těle.

„Včasné rozpoznání melanomu je pro diagnózu pacienta zcela klíčové. Proto je důležité chodit na pravidelné kontroly znamének k dermatologovi, který dokáže nebezpečné znaménko mnohdy odhalit pouhým zrakem. Jeho odhad pak zpřesní ruční či digitální dermatoskop a následné histologické vyšetření,” upozorňuje doc. MUDr. Monika Arenbergerová, PhD.

Vyšetření zdarma

V letošním roce probíhá již 11. ročník akce s názvem Stan proti melanomu, kde si může nechat každý vyšetřit svá znaménka odborníky z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, a to zcela zdarma.

Stan proti melanomu 2017
Praha, 18.–19. dubna 2017, Ovocný trh, 10–18 hodin
Brno, 24. dubna 2017, Náměstí Svobody, 10–18 hodin
Ostrava, 25. dubna 2017, Avion Shopping Park, 10–18 hodin

V roce 2016 akci navštívilo rekordních 4001 osob, bylo u nich zjištěno 38 melanomů a 59 bazaliomů a spinaliomů.

Reklama

Výběr článků

Načítám