Hlavní obsah

Ženám s větším obvodem pasu hrozí častěji onemocnění rakovinou

Novinky, das

Odborníci z World Cancer Research Fund (WCRF) provedli rozsáhlý průzkum, ve kterém se zaměřili na souvislosti mezi hodnotou obvodu pasu a vznikem rakoviny. Z jejich zjištění jasně vyplynulo, že je pro ženy velmi důležité, aby si udržovaly zdravou váhu, protože tak mají velkou šanci, že se u nich významně sníží riziko rakoviny.

Foto: Profimedia.cz

Tuk uložený v oblasti pasu zvyšuje riziko vzniku celé řady onemocnění.

Článek

Jak na tom ženy jsou, si mohou zjistit na základě výpočtu poměru mezi obvodem jejich pasu a boků. Obvod pasu se vydělí obvodem boků (oblast v místě kyčelního kloubu). Pokud je výsledek u žen vyšší než 0,85, lze je považovat za obézní. O obezitě u mužů se hovoří při poměru vyšším než 0,90.

Z výzkumu vědců vyplynulo, že ženy s vyšším poměrem obvodu pasu k bokům jsou až o pětinu ohroženější rizikem rakoviny. Přičemž pouze minimální nárůst tohoto poměru o 0,1 zvyšuje riziko onemocnění o 21 %.

„Dávno víme, že tuk uložený v oblasti pasu zvyšuje riziko vzniku celé řady onemocnění, jako je cukrovka či kardiovaskulární onemocnění. Nyní ale zjišťujeme, že se tak může dít i u výskytu onkologických onemocnění. Je tedy nesmírně důležité, aby si lidé byli vědomi těchto rizik a pokud možno jim předcházeli,” vysvětluje pro Daily Mail Panagiota Mitrouová, ředitelka výzkumu WCRF.

Studie zveřejněná v časopise British Medical Journal také upozornila na přelomové zjištění u rakoviny slinivky břišní. Vědci nalezli přímou souvislost mezi tímto onemocněním a střevy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám