Hlavní obsah

Andropauza může změnit muže k nepoznání

Novinky, das

Ne každý jedinec se dokáže se stárnutím vypořádat snadno. Donedávna vyrovnaný, charismatický, ambiciózní a cílevědomý muž se může změnit k nepoznání. Kvůli nízké hladině hormonu testosteronu u něj může docházet ke snížení fyzické a sexuální výkonnosti, ke ztrátě chuti do života, náladovosti, nervozitě, nespavosti, podrážděnosti apod.

Foto: Profimedia.cz

Andropauza začíná zhruba ve věku mezi 40 a 55 lety.

Článek

Zatímco menopauza u žen nastává naráz a k poklesu hormonální hladiny dochází v relativně krátké době, u andropauzy neboli mužského přechodu je proces postupný a trvá i několik let. Začíná zhruba ve věku mezi 40 a 55 lety a průběh se liší v závislosti na mnoha faktorech.

„Fyziologický proces úbytku hormonů je u mnoha mužů urychlen špatným životním stylem - stresem, alkoholem, nízkou fyzickou aktivitou, obezitou a chronickými nemocemi, jako jsou cukrovka, ateroskleróza, onemocnění jater a ledvin nebo benigní hyperplazie prostaty,” vysvětluje prof. MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc., z Ústavu lékařské chemie a biochemie Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Projevy andropauzy 

Postupné snižování hladiny testosteronu se může projevovat bolestmi hlavy, závratěmi, návaly horka, depresemi, podrážděností, poruchou spánku, ale také problémy s potencí.

„Klesá zároveň svalová síla, ubývá kostní hmota i celková sexuální výkonnost. Mnoho mužů začne tloustnout, a hrozí jim tak riziko onemocnění cév a srdce, infarkt myokardu nebo třeba cévní mozková příhoda,“ upozorňuje sexuolog MUDr. Pavel Turčan.

Ruku v ruce s fyzickým stavem přicházejí i psychické potíže mužů. Pokud se u nich začnou ve větší míře projevovat poruchy nálad spojené s úzkostí a sklonem k depresi, připojí se k tomu i snížená sexuální výkonnost, krize se začne prohlubovat.

„Ve své sexuologické praxi se pak setkávám s páry, kde vztah přestává fungovat nikoli kvůli ženskému klimakteriu, ale právě kvůli mužské andropauze,“ upozorňuje Turčan.

Nejčastější příznaky andropauzy
Úbytek svalové hmoty a přibývání tělesného tuku (zejména v oblasti břicha)
Celková únava organismu, snížené sebevědomí a nadšení, zvýšená podrážděnost
Problémy s pamětí a koncentrací
Ztráta ochlupení
Ztráta sexuálních funkcí a libida
Problémy s prostatou a močením

 Jak lépe zvládat příznaky andropauzy

Pokud je muž fit, provozuje aktivní pohyb, nekouří, preferuje stravu bohatou na zeleninu, nenasycené tuky a v podstatě dělá vše proto, aby měl přiměřenou tělesnou hmotnost, dostatek aktivní svalové hmoty a nižší hladinu cholesterolu, pak toto období prožívá mnohem příznivěji.

Prospěšná je také zdravá strava bohatá na ženšen, selen, vitaminy B6 a C, hořčík, železo, zinek, koenzym Q10, selen, lecitin či mateří kašičku. Pro tvorbu testosteronu jsou důležité bílkoviny z kvalitních mas, cholesterol, nejlépe z vajec, zdravé tuky, ale v rozumné míře i ty živočišné.

Vhodné je i pravidelné užívání přírodních látek, které stimulují produkci hormonů v pohlavních žlázách a nadledvinkách bez nežádoucích účinků. Patří sem například kotvičník zemní či pískavice řeckého sena.

Co dále pomáhá
Dostatečný spánek
Méně stresu
Pravidelný pohyb
Pravidelný sex
Zhubnutí nadbytečných kil
Omezení alkoholu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám