Hlavní obsah

Jen třetina Čechů chodí na preventivní prohlídky

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pouze každý třetí občan ČR chodí na hrazené preventivní zdravotní prohlídky, což je velmi málo. Ve středu to prohlásila Jiřina Musílková, generální ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Článek

"Je to velká škoda, protože tyto prohlídky jsou zákonem stanovené, každý na ně má bezplatný nárok a přitom preventivní prohlídka dokáže odhalit různé choroby, které jsou léčitelné," sdělila Musílková. Dodala, že například na vyšetření rakoviny tlustého střeva a konečníku přichází jen 15 procent občanů nad 50 let, přestože všichni občané v tomto věku ho mají ze zákona jednou za dva roky hrazené.

"Karcinom tlustého střeva se vyvíjí deset let a je, pokud se chytne včas, stoprocentně léčitelný. Proto je nezbytné, aby se na preventivní prohlídku dostavili všichni nad 50 let. Tito lidé jsou totiž v největším riziku," vysvětlila Musílková.

Odhalení rakoviny prsu

Podobně je tomu i s preventivním vyšetřením na rakovinu prsu. Přestože ji mají ženy od 45 let zadarmo, stále jich nechodí ani polovina. Výsledky však ukazují, že se vyplatí. Z preventivních vyšetření bylo zachyceno několik žen s nádorem a byly úspěšně vyléčeny. V prvním čtvrtletí letošního roku se dostavilo k vyšetření 44 tisíc žen, což o 4000 víc než ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku.

.: ANKETA
Chodíte na pravidelné lékařské prohlídky?
Hlasujte v anketě na konci článku.

Musílková dodala, že děti do 18 let jsou na tom s prevencí mnohem lépe než dospělí, a to proto, že dětští lékaři si je sledují a pravidelně vyšetřují. "Od osmnácti let ale máme také pravidelný nárok na prevenci a měli bychom se tedy zajímat u svého praktického lékaře, jak bude probíhat a kdy se na ni máme dostavit. Bohužel mnoho lidí toho nevyužívá a prevenci zanedbává. Lékaři nemohou dospělého člověka k prevenci nutit," uvedla ředitelka.

Roste počet diabetiků

Docent Kvapil, předseda České diabetologické společnosti informoval, že v ČR roste počet diabetiků, a to ročně o 50 tisíc. Dnes už jich je 700 tisíc. Přibývá zejména nemocných s diabetem druhého typu, který vzniká z přejídání a nedostatku pohybu. "Z devadesáti procent si za to můžeme sami, ale nejsme schopni zdravý životní styl prosadit do svého života. Za vším je i pohodlnost," řekl docent Kvapil.

Všeobecná zdravotní pojišťovna chce prohloubit preventivní činnost a to zejména tu, kterou může dát svým klientům navíc z Fondu prevence. Zatím z tohoto fondu ročně vydává 300 miliónů korun a další miliardy jdou na prevenci ze zdravotního pojištění, které určuje zákon.

"Sami sobě bychom měli položit otázku, kdy jsme na preventivní prohlídce byli a podle toho se zařídit," uzavřela Musílková.

Anketa

Chodíte na pravidelné lékařské prohlídky?
Ano
59,9 %
Ne
40,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 342 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám