Hlavní obsah

Lidé podceňují rizika vzniku rakoviny úst, počet případů prudce vzrostl

Novinky, kčt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za posledních dvacet let se počet případů rakoviny úst zvýšil téměř o 70 procent. Onemocnění se nejčastěji objevuje u silných kuřáků a alkoholiků. Může se však rozvinout i vlivem HPV infekce, nebo kvůli nedostatku ovoce a zeleniny ve stravě. Riziko se týká mužů i žen všech věkových kategorií, informoval britský list Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Britská charitativní organizace Cancer Research UK zveřejnila statistiku, podle které se v roce 1996 u mužů nad 50 let objevovalo kolem 300 případů ročně, dnes už je to dvakrát tolik.

U mladších mužů se počet dříve pohyboval okolo dvou tisíc ročně, dnes je jich téměř 4500. U žen nehledě na věk počet případů vzrostl ještě více, až o 71 procent od poloviny devadesátých let.

Rakovina úst je zastřešujícím termínem pro rakovinu rtu, jazyka, dásní, krčních mandlí a oropharynxu (ústní části hltanu – pozn. red.).

Návštěva zubního lékaře mi zachránila život.
Andrea Fearonová, pacientka s rakovinou úst

„Znepokojuje nás, že je rakovina úst tak častá. Důležité je především dobře znát své tělo, jaký je jeho obvyklý stav, abyste včas rozpoznali příznaky onemocnění,” vysvětlila Jessica Kirbyová z Cancer Research UK.

„Pokud si všimnete vředů v ústech nebo na jazyku, bulky na rtu nebo na krku nebo rudých či bílých skvrn v ústní dutině, navštivte co nejdříve praktického lékaře nebo zubaře,“ doporučila.

„Hlavní je samozřejmě prevence. Snížit riziko můžete zdravým životním stylem – nekouřit, pít méně alkoholu a do jídelníčku zařadit spoustu ovoce a zeleniny. Pomoci může i vakcína proti viru HPV, která navíc snižuje i riziko vzniku dalších typů rakoviny, jako např. děložního čípku, pochvy, zevních rodidel, konečníku nebo krku,“ dodala.

Britce Andree Fearonové (47) odhalili rakovinu po běžné prohlídce u zubaře. „Myslela jsem si, že rakovina úst se týká jen těžkých kuřáků nad 50 let. Po sdělení diagnózy jsem byla v šoku. Návštěva dentisty mi zachránila život, díky němu se nemoc podchytila brzy,“ prozradila Fearonová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám