Hlavní obsah

Jak dlouho trvá správné mytí rukou

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mytí rukou patří mezi základní hygienická pravidla, pokud člověk nechce riskovat různá onemocnění způsobená rozličnými bakteriemi, které se vyskytují všude kolem. Většina lidí si ruce myje pravidelně, už ale nejspíš ne tak dlouho, jak by podle odborníků měli.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelné mytí rukou patří ke každodenní hygieně, málokdo to ale dělá správně, alespoň podle odborníků.

Článek

Když se vás někdo zeptá, jestli si myjete pravidelně ruce, co odpovíte? Mnozí nejspíš řeknou, že ano. Málokdo už ale přizná, jak přesně si ruce myje. Jak pro Daily Mail uvedla lékařka Gina Radfordová, jen málo lidí to provádí opravdu správně.

Mezi největší chyby dle jejího vyjádření patří nejen nedostatek času věnovaný této činnosti, ale mnohdy také absence mýdla, což patří mezi velmi rozšířené nešvary. Tyto velké nedostatky v základní hygieně vedou nejen k rozšiřování různých infekcí, přispívají také k rostoucímu problému rezistence vůči antibiotikům, varovala.

Na téma odolnosti vůči antibiotikům, které bylo hlavním bodem diskuse v International Longevity Centre v Londýně, doktorka Radfordová poznamenala, že tento problém může být potírán především tím, pokud se každý člověk bude snažit na prvním místě vyhnout infekcím. K čemuž patří právě i správné a pravidelné mytí rukou.

Minimálně půl minuty

A jak dlouho by si tedy člověk měl mýt ruce, aby to bylo podle odborníků dostačující? Prý minimálně 30–45 sekund. A aby si k tomu člověk nemusel nutně brát stopky, radí lékařka pomůcku se zpěvem.

Jako možnou alternativu radí zazpívat si dvakrát za sebou přání k narozeninám Happy Birthday. Samozřejmostí pak v každém případě je použití dostatečného množství mýdla.

Reklama

Související témata:

Související články

Jaká pravidla dodržovat při sprchování

Sprchování patří mezi základní úkony osobní hygieny. Aby během něj nedocházelo k poškození pokožky a vlasů, je zapotřebí dodržovat určitá pravidla a vyvarovat...

Výběr článků

Načítám