Hlavní obsah

Jaká pravidla dodržovat při sprchování

Novinky, Dana Sokolová

Sprchování patří mezi základní úkony osobní hygieny. Aby během něj nedocházelo k poškození pokožky a vlasů, je zapotřebí dodržovat určitá pravidla a vyvarovat se zastaralých mýtů.

Foto: Profimedia.cz

Ideální je sprchovat se jednou denně.

Článek

Jak často se sprchovat?

Někdo se sprchuje dvakrát za den, jiný obden. Co je správně? „Ideální je sprchovat se jednou denně. Pokud máte ekzém, je důležité pokožku promazat do pěti minut po sprchování, pak ani takto citlivá pokožka netrpí,” vysvětluje pro Daily Mail dermatolog Derek Chan.

Sprcha by podle dermatoložky Moniky Arenbergerové ale neměla trvat déle než 10-15 minut.

Teplota vody

Teplá voda svědčí především naší psychice. Dokážeme se díky ní uvolnit a z těla vyplavit stres. Pokožka ale více ocení vlažnou vodu. Příliš teplá voda ji připravuje o přirozenou vlhkost, což může vést až k jejímu zhrubnutí. Lidé s ekzematickou pokožkou by tak měli být obezřetnější, jelikož jejich pokožka je na teplotu vody ještě citlivější.

Při teplotě 49 °C navíc může dojít k popálení. Pouhých 5 minut sprchování v takto teplé vodě může mít za následek popáleniny třetího stupně. Teplota vody by tak pro sprchování a koupání neměla přesáhnout 43 °C.

Mýdla a sprchové gely

Pro skutečně účinnou péči o pokožku je důležité zaměřit se na výběr správného sprchového gelu. Ten by měl mít vynikající hydratační vlastnosti. Jedině tak pokožce pomůže udržet její přirozenou pružnost.

Důležité je také hledět na citlivost pokožky. Pokud máte ekzematickou pleť, pak byste měli používat speciální mýdla či oleje určené na tu nejcitlivější pokožku.

Foto: archív fire

Zleva:

Peeling

Jednou za týden je vhodné si ve sprše dopřát tělový peeling. Peelingové sprchové gely, rukavice nebo speciální kartáč pomáhají při odstraňování suché kůže a odumřelých buněk z vrchní vrstvy pokožky, jsou tak ideální pro ošetření míst s hrubšími částmi kůže (lokty, kolena, paty atd.). Svědčí i aknózní pokožce.

Nikdy by během peelingu ale nemělo docházet k poškození pokožky. Pozor tedy na příliš agresivní přípravky. Pokud máte ekzematickou a jinak citlivou pokožku, pak rozhodně vybírejte mezi přírodními či lékárenskými přípravky.

Foto: archív fire

Zleva:

Nikdy ručníkem své tělo nedrhněte. Pouze jej jemně přikládejte na pokožku.

Ošetření pokožky po sprchování

Pro kompletní péči o pokožku je vhodné kromě kvalitního sprchového gelu použít i hydratační tělové mléko či oleje, a to buď v klasické formě, či v podobě tělového mléka či oleje do sprchy.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám