Hlavní obsah

Čím méně spíme, tím víc toho sníme

Novinky, bok

Spánek je nedílnou součástí lidského života. Ne všichni si ho dopřávají tolik, kolik by měli. Výsledkem je pak nejen únava a podrážděnost, ale mnohdy také větší hlad a více spořádaného jídla následující den. To vše se pak negativně podepisuje na zdraví člověka.

Foto: Profimedia.cz

Nedostatek spánku může mít kromě zvýšené únavy následující den na svědomí také více přijatých kalorií, než by bylo potřeba.

Článek

Čím méně toho naspíte, o to více hladoví budete následující den. S takovým výsledkem skončila jedna z nedávných studií, jejíž zjištění byla publikována v časopise European Journal of Clinical Nutrition.

Již mnohé předešlé studie upozorňovaly na spojitost mezi nedostatkem spánku a obezitou, případně také cukrovkou druhého typu. V té poslední se ale odborníkům povedlo i vypočítat, kolik kalorií navíc člověk přijme právě kvůli nedostatku spánku.

Jako základ pro svá aktuální zjištění vědci porovnali a vyhodnotili výsledky z několika dřívějších průzkumů, které v různém poměru hodnotily rozsah spánkové deprivace (nedostatek kvalitního spánku) a poměr konzumovaných kalorií, uvedla pro server Health Gerda Potová, autorka studie.

Věk respondentů byl v rozmezí 18 až 50 let, účastníky byli muži i ženy. Měření a testů se zúčastnili jak lidé dopřávající si dostatek spánku (7 až 12 hodin denně), tak i lidé spadající do kategorie spánkové deprivace, kteří v posteli trávili pouze 3,5 až 5,5 hodiny denně.

Až pětina kalorií navíc

Konečné výsledky, které ze studie vzešly, byly více než zajímavé. Vědci zjistili, že člověk, který v noci spí méně, než je zvyklý, následující den přijme v průměru až o 385 kalorií více, než by bylo potřebné. Což se může rovnat například čtyřem a půl krajícům chleba navíc, uvedla Potová, profesorka na Vrije University Amsterdam.

Pro příklad také uvedla, že hodnota 385 kalorií se například blíží jedné pětině energetické denní potřeby u středně aktivní třicetileté ženy. „Úměrně s vyšším příjmem kalorií také lidé konzumují více tuků a méně bílkovin,” dodala.

Aby špatných zpráv nebylo málo, vědci také dodávají, že ponocování nespaluje kalorie navíc, jak se někteří lidé domnívají. Naopak, nedostatek spánku může v dlouhodobějším horizontu znamenat 'jistotu' v přibývání na váze.

K potvrzení, zda tomu tak opravdu je, jsou ale zapotřebí ještě mnohé další studie. „Potřebujeme provést ještě další průzkum, abychom mohli potvrdit, že prodloužením doby spánku lze odstranit jeden rizikový faktor pro výskyt obezity či různých kardio-metabolických onemocnění. Je to o to více důležité právě v dnešní době, kdy aktuální trendy jasně ukazují, že lidé spí mnohem méně, než by bylo zdrávo,” potvrdila Potová.

Reklama

Související témata:

Související články

Šest tipů, jak ušetřit kalorie

Snažíte se zhubnout, ale výsledek stále není přesně podle vašich představ? I některá zdravě vyhlížející jídla mohou totiž být stále poměrně dost kalorická...

Výběr článků

Načítám