Hlavní obsah

Rizikový cholesterol a vysoký krevní tlak podceňuje stále více lidí

Novinky, Petr Veselý

Alarmující epidemie. Tak můžeme bez nadsázky označit to, jak se zvýšil počet lidí s vysokým krevním tlakem a cholesterolem v posledních desetiletích. Stačí se zajímat o věcná fakta a jejich důsledky.

Foto: Profimedia.cz

Zajděte za svým praktickým lékařem a požádejte ho, aby vám změřil krevní tlak a nechal vyšetřit cholesterol z krve.

Článek

Hypertenzí (vysokým krevním tlakem) trpí v ČR skoro dva milióny pacientů a stojí za čtvrtinou všech úmrtí lidí do 40 let. Se stoupajícím věkem nemocných se podíl logicky zvětšuje. Zvýšenou hladinu cholesterolu, která je dalším velkým rizikovým faktorem vyvolávajícím nemoci srdce a cév, má téměř 70 % dospělých lidí.

Obě tyto příčiny stojí za většinou infarktů a mrtvic, které jsou nejčastější příčinou úmrtí. Pravda, hodně se na nich podílí také kouření a nadbytečná kila. Člověk by si proto řekl, že si většina lidí bude krevní tlak a cholesterol hlídat.

Speciálně ti, kteří kouří jak fabriky a nadbytečná kila už radši nepočítají. Bohužel to ale spousta těch, které tento problém dramaticky ohrožuje, nedělá. Pojďme se podívat na čísla.

Polovina postižených o nebezpečí neví

Lékaři vyšetřovali reprezentativní skupinu českých pacientů v rámci studie o zdraví Evropanů. Zjistili, že jen 16 mužů vědělo o svém vysokém krevním tlaku. Měření ho však prokázala u 32 % vyšetřovaných.

U žen, které o své zdraví dbají víc než pánové, byla v tomto případě situace podobná. O hypertenzi vědělo 13 % z nich, ale doktoři ji zjistili u 25 % z nich.

„Abychom si udrželi správný krevní tlak, musíme udržovat správnou váhu a pravidelně se věnovat pohybu vytrvalostního charakteru,“ říká profesor Jiří Widimský, přední odborník na problémy hypertenze.

„To znamená nechodit do posilovny, nezvedat činky, ale podnikat procházky rychlejším tempem a běhat. V létě pak jezdit na kole a plavat, v zimě běhat na běžkách. Zásadní je nekouřit, jíst racionálně, alkohol pít jen střídmě a zbytečně nepřisolovat. Odpovídající příjem soli je pět gramů za 24 hodin. Mnoho lidí ho má až trojnásobný.“

Pokud šlo o cholesterol, byly zjištěné údaje ještě drsnější. O jeho zvýšené hladině vědělo 22 % vyšetřovaných mužů a 23 % žen. Lékaři ho však zjistili u 69 % z nich, bez ohledu na pohlaví.

To znamená, že šokující počet lidí nevěděl o problémech, které jsou prokazatelně nejčastější příčinou smrti, a nezajímal se o ně. Kdyby tito lidé nevstoupili do studie, nevěděli by o nich. S velkou pravděpodobností by se u nich rozvinuly obtíže a spoustě z nich by předčasně ukončily život.

Nevědí, že je to hra o život

Co pro sebe můžete udělat vy osobně, pokud vám není lhostejné, že umřete zbytečně a předčasně? Jak lze snadno předejít kornatění cév, které vyvolává vysoký cholesterol a krevní tlak? Jak se vyhnout cévním potížím, které stojí za většinou infarktů a mozkových mrtvic? Je to překvapivě jednoduché.

Zajdete za svým praktickým lékařem a požádáte ho, aby vám změřil krevní tlak a nechal vyšetřit cholesterol z krve. Obě tato vyšetření jsou až směšně jednoduchá a levná. Pokud doktor zjistí zvýšené hladiny, začne vás léčit. Ani to není nijak složité a nevyžaduje to nic víc než pečlivost a důslednost.

Zdánlivě složitější bývá to, co může vyvolávat tyto obtíže - tedy vysoký tlak a cholesterol. Vedle přejídání a jídelníčku s vysokým obsahem nezdravých živočišných tuků je to hlavně nedostatek pohybu a špatně kompenzovaný stres. Řešit tyto věci už může být složitější.

Pokud ale člověk dokáže uvedená rizika snížit nebo podstatně eliminovat, vyhne se následkům, které rozhodně nejsou příjemné, ani levné. Navíc ho mohou stát život nebo zmrzačit.

Je to vám osobně jedno? Tak si jich dál nevšímejte.

Krátce po operaci si zapálí cigaretuSpousta takto nemocných lidí prodělá bypass, tedy vážnou operaci srdce. Lékaři jim při ní vezmou cévy z nohy a použijí je pro přemostění zničených cév, jež zásobují srdce. Zachrání tak srdce před zničením a pacienty před smrtí. Tito lidé se pár dní po operaci zvednou z lůžka, doplazí se na balkón a zapálí si tam cigaretu. Potřebuje to komentář? Nejdrsnější je, že nejde o nic výjimečného. Dělají to běžně.Profesor Petr Hájek, ředitel výzkumného centra pro závislost na kouření při univerzitě Queen Mary v Londýně, popisoval novinářům případy lidí, kteří se po bypassu dušovali, že s kouřením skončí. Po roce zdrceně přiznávali, někteří dokonce se slzami v očích, že to nedokázali.Podobně jako lidé, kteří kouří po mrtvici, nebo mají špatně kompenzovanou cukrovku. V rámci zdravotního sytému chybí motivace, která by tyto lidi vedla k racionálnějšímu chování a úspoře peněz v systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám