Hlavní obsah

Výhody spánku na levém boku

Novinky, ema

Již starověká indická věda ajurvéda naznačovala výhody spánku na levém boku. A nedávné studie ukazují, že na tom něco doopravdy bude. Pravděpodobně tato poloha totiž vede nejen k lepšímu a kvalitnějšímu spánku, ale má mnoho dalších významných zdravotních výhod.

Foto: Profimedia.cz

Tradiční indický léčebný systém ajurvéda vyzdvihuje výhody spaní na levém boku od nepaměti.

Článek

Doporučená „dávka“ nočního spánku je podle lékařů něco okolo osmi hodin za noc. Samozřejmě jsou lidé, kterým stačí méně, i ti, kteří si bez své pravidelné osmihodinovky zkrátka a dobře neodpočinou.

Nejnovější studie naznačují, že důležitý je nejen počet prospaných hodin, ale i to, v jaké poloze sníme. Vyzdvihují především benefity spánku na levém boku a uvádějí pro to několik vysvětlení, píše healthpositiveinfo.

Zlepšuje trávení

Žaludek není v těle umístěn přesně veprostřed, ale nachází se spíše na levé straně těla. Spánkem na levém boku tedy můžeme pomoci snazšímu průchodu odpadních látek směrem z žaludku do tlustého střeva, a tedy i zvýšit pravděpodobnost návyku stolice v dopoledních hodinách.

Pálení žáhy

Je mnoho potravin, které mohou způsobit nepříjemné pálení žáhy, a každý, kdo s tímto pocitem musel usínat, nebo ho vzbudil během noci, zajisté ví, jak je to obtěžující. Odborníci proto doporučují vyzkoušet spaní na levém boku, které může uklidnit funkce žaludečních šťáv a vám tak dopřát klidnější spánek.

Podporuje lymfatický systém

Náplní lymfatického systému je z těla odvádět odpadní produkty. Ajurvéda uvádí, že spánek na levé polovině těla umožňuje snadnější absorpci přebytečných tekutin a jejich transport do krevního řečiště. A to zejména proto, že levá strana těla je, co se týče lymfy, dominantnější.

Stimuluje mozek

Průzkumy prokázaly, že spánek na levé straně zlepšuje činnosti mozku v průběhu probouzení a v prvních pár hodinách po něm.

Podporuje funkce sleziny

Slezina je součástí lymfatického systému, který pracuje na filtrování lymfy a krve. A na které straně je slezina? Ano, na levé. Bdění na levé straně těla proto umožňuje snazší odvodnění i funkci samotného orgánu.

Plus pro srdce

I srdce je na levé straně a i zde funguje zákon gravitace. Pokud budete spát na levém boku, hodně svému hlavnímu orgánu ulehčíte. Je také pravděpodobné, že se zlepší jeho prokrvování a tím pádem i funkce.

Zmírňuje bolesti zad

Lidé trpící bolestmi zad nemají často jinou možnost než spát buď na jedné, nebo na druhé straně. Spánek na břiše s hlavou stočenou na stranu totiž není pro páteř zrovna vhodnou polohou, často navíc způsobuje ještě větší problémy s bolestmi zad a krku. Spánek na levém boku uvolňuje napětí páteře, ale také dolní části zad a břicha.

Vhodnější pro těhotné

Po mnoho let lékaři odrazují těhotné ženy od spánku na pravém boku. Naopak doporučují stranu opačnou, a to hned z několika důvodů. Jedním z prvních je snadnější průtok krve do plodu, zmírňuje ale také bolesti zad a v neposlední řadě i tlak na dělohu a játra a zlepšuje krevní oběh v celém těle.

Ačkoli západní medicína považovala teorii o pozitivních vlivech spánku na levém boku za velmi kontroverzní téma, starověká věda ajurvéda pozitivním účinkům na tělo věří, a dokonce má pro ně i vědecký základ.

Poukazuje na umístění jednotlivých orgánů v našem těle, což dokazuje, že spaní na levém boku je ta nejlepší pozice, co se zdravotního hlediska týká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám