Hlavní obsah

Na plastické operace jezdí do ČR stále více cizinců

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoká kvalita a až trojnásobně nižší cena. To je důvod, proč do Česka míří za lékařskými zákroky hodně cizinců. Tento zdravotní turismus se každým rokem zvyšuje. Podle ministerstva zdravotnictví přijíždí za českými doktory ročně o 10 až 15 procent více cizinců.

Foto: archiv NNB

Ondřej Měšťák z Kliniky plastické chirurgie pražské Nemocnice Na Bulovce

Článek

Zájem mají především o kosmetické operace, například o zvětšení prsou, ale také o umělé oplodnění, řešení obezity a o gynekologické procedury.

„Hlavní roli hrají dva faktory – kvalita a cena. Co se týče kvality, ve srovnání mezi 35 evropskými státy si Česko v plastických operacích stojí na třináctém místě. Nechalo za sebou i Itálii či Velkou Británii,“ řekl Právu plastický chirurg Ondřej Měšťák z pražské Kliniky plastické chirurgie Nemocnice Na Bulovce.

Zákroků si naplánují více

Pokud jde o cenu, za dané zákroky v ČR cizinci zaplatí dvakrát či třikrát méně než doma. „Kupříkladu v Německu zvětšení prsou vyjde na 200 tisíc korun, na českých klinikách je to ale o polovinu méně,“ vyčíslil Měšťák.

Tento zdravotní turismus je tedy motivován především snahou ušetřit. Pacienti cestují do zemí, kde jsou náklady na operace mnohem nižší než tam, kde žijí. Navíc vždy nepodstupují jen jednu operaci, ale naplánují si více zákroků najednou.

„Průměrně vychází zhruba jedna a půl operace na jednoho cizince. Na české kliniky v posledních letech nejčastěji jezdí Britové, Němci a Rusové,“ uvedl Měšťák.

Bezpečnost pacientů

S medicínským turismem je rovněž spojena otázka bezpečnosti prováděných zákroků. V praxi se totiž stává, že zákroky provádějí chirurgové s jinou specializací, než je ta plastická. V posledních letech proto plastickochirurgická obec klade celosvětově na bezpečnost pacientů stále větší důraz.

Pokud jdou pacienti za certifikovaným chirurgem a například členem ISAPS (Mezinárodní společnost estetické plastické chirurgie), je to relativně v pořádku. Problémem je jen dostatečná pooperační kontrola. Podstoupení operace u lékaře bez dostatečné praxe a certifikace může být velmi rizikové.

„V ČR je situace s bezpečností pacientů dobrá, možná i lepší než v západních zemích. Na druhou stranu existuje prostor pro zlepšení. Setkávám se i s pacienty, kteří byli neodbornou péčí poškozeni,“ připomíná Měšťák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám