Hlavní obsah

Viníkem nočního pocení může být špatný režim i nevhodný jídelníček

Novinky, ema

Tělesná teplota během spánku přirozeně klesá, nicméně mnoho lidí i tak trpí v noci nadměrným pocením. Pokud se uprostřed noci budíte i vy zbroceni potem a máte strach, zda se něco neděje, před návštěvou lékaře zvažte pár věcí, které mohou za záhadným pocením stát.

Foto: Profimedia.cz

Spaní bez pyžama může být jedním z příčin nočního pocení.

Článek

Může to být způsobeno hned několika věcmi, nebo také kombinací různých faktorů. „Příčin může být doopravdy několik. Od příliš vysoké teploty v ložnici, přes nevyhovující materiál peřiny,“ říká Deena Adimoolamová pro furthermore.equinox.com, endokrinoložka a odbornice na cukrovku a onemocnění kostí z Icahn School of Medicine z New Yorku.

Podle odbornice je ideální teplota vzduchu v ložnici okolo 20 °C. Také není vhodné syntetické ložní prádlo, to je v případě problémů s pocením vhodné vyměnit za přírodní materiály. Ideální je například bavlna i vlna, a to zejména díky své vlastnosti absorbovat a odvádět tělesnou vlhkost. To samé platí i pro výběr matrace.

Pokud ani změna lůžkovin, matrace či polštáře nezabere, je na čase vyhledat pomoc odborníků a odpovědi hledat právě u nich. Zde jsou některé z nich, díky kterým můžete sami, bez pomoci lékaře, problém možná vyřešit.

Spíte nazí?

Lidé, kteří spí zcela bez oblečení, mohou být daleko náchylnější k nočnímu pocení. Říká to alespoň doktor Raymond Gottschalk, internista a odborník na poruchy spánku z kliniky Sleep Disorders z Hamiltonu.

„Daleko lepší je, pokud si člověk na spaní něco obleče, stačí například bavlněné tričko. Hodí se zejména pro své absorpční vlastnosti, také díky kousku oblečení člověk nebude mít tendence přikrývat se až ke krku. To samozřejmě může zabránit přílišnému teplu a tedy i pocení.“

Špatné načasování

Po fyzické aktivitě může organismu trvat klidně i dvě až čtyři hodiny, než se tělesná teplota vrátí do normálu, vysvětluje Gottschalk. Pokud tedy po tréninku chodíte pravidelně spát zhruba v uvedeném časovém horizontu, je možné, že noční pocení je způsobeno právě tím, že tělo se ještě „nepřepnulo“ na klidový režim. Proto odborníci doporučují cvičit nejpozději šest hodin před tím, než člověk ulehne do peřin.

V každém případě má ale cvičení dobrý vliv na kvalitu spánku. „Věříme, že cvičení zvyšuje tělesnou teplotu, posiluje ale také schopnost mozku snižovat teplotu před spaním, což pro tělo signalizuje nástup spánku,“ říká Robert Rosenberg, lékař spánkové medicíny a autor příručky Sleep Solutions for Stress and Anxiety.

Pozdní večeře a příliš koření

Pokud milujete chilli a dopřáváte si ho právě k večeři, pak je dost možné, že noční propocená prostěradla má na svědomí právě toto oblíbené ochucovadlo. Pokud konzumujete oblíbené potraviny, o kterých víte, že vás z nich bude pálit žáha, je to další z možností, proč se ráno budíte propocení.

Obecně lze říci, že potraviny, které zaměstnají žaludek nadprůměrným výkonem, nejsou před spaním, nebo k večeři, vůbec šťastnou volbou. Trávicí systém pak totiž pracuje „přesčas“ a to se na těle někde zákonitě musí projevit.

„Pokud chcete předejít problémům s trávením, doporučuji večeřet spíše dříve, než později. Více než 70 - 80 % tělesného tepla je generováno právě z vnitřních orgánů, pokud budou velmi aktivní, je možné, že právě to se projeví v podobě nočního pocení.“

Vzpoura hormonů

I hormony mají velký vliv na regulaci teploty. Tento problém mohou řešit především ženy před nebo při právě probíhající menopauze a nejedná se rozhodně o nic neobvyklého. Takzvanými návaly si projde takřka každá z nich.

Pokud ani jeden z výše zmíněných důvodů není příčinou zvýšeného pocení v době spánku, je na místě vyhledat lékaře, který situaci posoudí a pomůže nepříjemný problém vyřešit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám