Hlavní obsah

Domácí zmrzliny a sorbety

Zmrzlina patří mezi nejoblíbenější letní pochoutky. Pokud už vás nebaví neustále pátrat po složení těch kupovaných, které by neobsahovaly nejrůznější levné náhražky a přespříliš cukrů, pak vyzkoušejte naše recepty. Domácí výroba zmrzliny i sorbetů totiž nemusí být vůbec složitá. Vybírat přitom můžete z lehčích i tučnějších variant.

Foto: Profimedia.cz

Vyrobte si doma lahodnou zmrzlinu.

Článek
Jogurtová zmrzlina s mangem a zázvorem
Suroviny: 1 zralé mango, 300 g bílého jogurtu s vyšším obsahem tuku (min. 3 %), 10 g zázvoru, půl vanilkového lusku, 100 ml smetany 40%, 100 g cukru, 100 ml vody
Postup: Vodu s cukrem přiveďte k varu, zázvor nasekejte nadrobno, mango oloupejte a pokrájejte na kostky a spolu s vanilkovým luskem přidejte do rozvaru. Vařte zvolna cca 15 minut, dokud mango a zázvor nezměknou, po uvaření vanilkový lusk vyjměte.Rozvar nechte vychladnout, sceďte a sirup dejte stranou. Mango a zázvor rozmixujte v mixéru, přidejte smetanu, jogurt a polovinu (cca 60 ml) sirupu.Zmrzlinovou směs dejte vychladit a zmrzlinu připravte ve zmrzlinovači.
Kokosové nanuky s ovocem
Suroviny: 400 ml kokosového nápoje Alpro, 2 lžíce moučkového cukru, 4 jahody, 2 meruňky, 1 kiwi, hrst borůvek, bylinky dle chuti (máta, meduňka, levandule, bazalka), 4 až 6 tyček kořenu lékořice
Postup: Do formiček na zmrzlinu dáme na kousky nakrájené ovoce a nasekané bylinky. Smícháme kokosový nápoj a cukr a směs opatrně nalijeme do formiček k ovoci a bylinkám. Dovnitř zapíchneme tyčinku lékořice a necháme přes noc zmrznout.
Super rychlá jogurtová zmrzlina
Suroviny: libovolné ovocné selské jogurty 3 kusy (200 g), formičky na nanuky 4 kusy, ovoce dle chuti na dozdobení (jahody, borůvky aj.)
Postup: Formičky naplňte ovocným jogurtem a uložte do mrazničky cca na 3 hodiny, dokud jogurt nezmrzne. Dozdobte čerstvým ovocem.Tip: Pokud nemáte formičky na nanuky, použijte dřevěné špachtličky, nebo čajové lžičky, které zabodněte přes víčko přímo do ovocného jogurtu.
Jogurtová zmrzlina s medem
Suroviny: ovoce dle chuti (jahody, borůvky, maliny), několik lžic medu (vyzkoušet můžete i javorový sirup nebo karamel), bílý jogurt Hollandia 3 ks, formičky na nanuky 4 ks, citrónová šťáva z půlky citrónu
Postup: Všechny ingredience dejte do mixéru a několik minut mixujte, dokud směs nebude hladká. Směsí naplňte formičky na zmrzlinu a nechte cca 3 hodiny zmrznout.Tip: Pokud nemáte formičky, vystačíte si i s plastovou dózou, ze které může mlsat celá rodina.
Domácí malinová zmrzlina s jogurtem
Suroviny: 300 g malin, 6 lžiček moučkového cukru, bílý jogurt Hollandia 3 ks, formičky na nanuky 4 ks
Postup: Maliny s cukrem ohřejeme v rendlíku na mírném plameni, dokud se nezačnou rozpadat. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout.Postupně vmícháme jogurt a plníme do formiček na zmrzlinu. Necháme na cca 3 hodiny zmrznout.Tip:  Na dřevěné špachtličky můžete napsat jména dětí, ale i dospělých.
Jednoduchý recept na domácí vanilkovou zmrzlinu
Suroviny: 500 ml mléka, 130 g cukru krupice, 6 žloutků, 200 ml smetany ke šlehání (33%), 1 vanilkový lusk (nebo mletá pravá vanilka)
Postup: Nejprve si nachystejte anglický krém. Nejlépe se připravuje ve vodní lázni. Potřebujete dva hrnce, jeden větší a jeden menší. Větší naplňte vodou tak, abyste do něj mohli ještě umístit menší hrnec s ingrediencemi na anglický krém.V menším hrnci zahřejte mléko s vanilkou (vanilkový lusk oškrábejte nožem). V misce vyšlehejte žloutky s cukrem, přilijte teplé mléko a vymíchejte. Vraťte zpátky do hrnce a zahřívejte ve vodní lázni za stálého míchání dřevěnou měchačkou, dokud směs nezačne houstnout. Musíte být opatrní, nesmí začít vřít, jinak se vám žloutky srazí!Jakmile směs začne houstnout, odstavte ji a nechte vychladnout, občas promíchejte. Vyšlehejte pevnou smetanu a vmíchejte do anglického krému. Vzniklou hmotu přendejte nejlépe do nerezové misky nebo gastronádoby a dejte do mrazáku (ideálně do -18 °C). Asi po třiceti minutách směs vyndejte a pomocí vidličky ji „naškrábejte“, aby vám nevznikly velké krystaly. Opakujte podle potřeby (asi tak 3x), dokud zmrzlina nezíská požadovanou konzistenci.Tajný tip: „Aby se vám anglický krém nesrazil, vmíchejte do něj metličkou před začátkem zahřívání půl lžičky hladké mouky,” radí Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách.
Fit zmrzlina
Suroviny: 1 balení Lesní směs Dione Extra 500 g, javorový sirup, jogurt řeckého typu
Postup: Řecký jogurt smíchejte s trochou vody a dochuťte javorovým sirupem dle chuti. Nakonec přidejte zmrzlé ovoce a nechte minimálně 2 hodiny mrazit ve formě na nanuky.
Domácí čokoládová zmrzlina
Suroviny: 600 ml smetany ke šlehání, 60 g kakaa, 200 g krupicového cukru, 2 tabulky hořké čokolády s 80 % kakaa, špetka soli, 250 ml plnotučného mléka, 3 žloutky
Postup: Připravíme si hrnec, do kterého nalijeme smetanu a mléko. Za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile začne smetana vařit, hrnec sundáme z plotny a přidáme 150 g cukru, sůl, kakao a pečlivě zamícháme.Do ještě horké smetany nalámeme kousky čokolády a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.Žloutky rozšleháme se zbytkem cukru. Čokoládovou směs dáme znovu na plotnu a za stálého míchání přivedeme varu. Chvilku před tím, než začne směs vařit, přidáme žloutky s cukrem a rychle mícháme.Směs odstavíme z plotny a rozmixujeme tyčovým mixérem. Nalijeme ji do plastové vaničky a dáme zmrazit.
Limetkový sorbet s mátou
Suroviny: 100 g krupicového cukru, 150 ml šťávy z limetek, 1 limetka (kůra), máta na ozdobu
Postup: Do kastrůlku vlijte 150 ml vody a přiveďte k varu. Přidejte cukr a vařte na mírném ohni asi 8 minut, dokud nevznikne sirup. Poté ho odstavte a nechte zchladnout. Do chladného sirupu vmíchejte čerstvou šťávu a kůru z limetek. Směs nalijte do misky, misku uzavřete a vložte do mrazáku. Nechte ztuhnout, ideálně přes noc. Po hodině mražení promíchejte sorbet vidličkou a opakujte to ještě dvakrát. Podávejte s lístky máty.
Banánové nanuky s jogurtem a oříšky
Suroviny: 4 banány, hrst mandlí, 2 kelímky bílého jogurtu, 1 vanilkový cukr
Postup: Do misky nalijeme oba jogurty a ochutíme je vanilkovým cukrem. Banány oloupeme a rozpůlíme. Připravíme si 8 špejlí nebo tyček od nanuků a zapíchneme je do každého kousku banánu.Nachystáme si plochý talířek s pečicím papírem. Oříšky rozdrtíme a nasypeme do misky. Banány nejprve obalíme v jogurtu a pak posypeme oříšky.Banány na hodinku uložíme do mrazáku. Pak hned podáváme, aby nebyly příliš zmrzlé.Tip: Nebojte se experimentovat a zkuste banány polít čokoládou a posypat zdobením. Místo bílého jogurtu vyzkoušejte ovocné, které budou pěkně vypadat.
Domácí tvarohové nanuky s čokoládovou polevou a zdobením
Suroviny: 300 g tvarohu, 300 ml 40% smetany ke šlehání, 2 sáčky bio vanilkového cukru, 1 lžíce limetkové šťávy, 1 lžíce citrónové šťávyČokoládová poleva: tabulka kvalitní hořké čokolády se 70% obsahem kakaaZdobení: kokos, arašídy
Postup: Nejprve si připravíme šlehačku. Smetanu nalijeme do čisté misky a vyšleháme pevnou šlehačku. V druhé misce smícháme tvaroh, vanilkový cukr a šťávu z limetky i citrónu. K tvarohu přidáme šlehačku a zamícháme.Do připravených formiček na nanuk vložíme směs, do nich zapíchneme špejle a formičky uložíme do mrazáků. Nanuky tam necháme minimálně 8 hodin. Poté si připravíme sypání a čokoládu. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a nesolené arašídy rozdrtíme. Do čokolády namočíme nanuky a ihned je sypeme oříšky nebo kokosem. Čokoláda na zmrzlém nanuku hned tuhne, takže je potřeba pracovat rychle. Nanuky ihned podáváme nebo dáme do mrazáku.Tip: Použijte i jiné sypání, například drcené sušené ovoce nebo kousky bílé čokolády.
Zmrzlina z řeckého jogurtu s broskvemi a kousky mandlí
Suroviny: 400 g smetanového řeckého jogurtu, 400 g broskví, 40 g mandlí, 2 lžíce medu
Postup: Broskve omyjte a nakrájejte na menší kousky. Vložte je do mixéru a rozmixujte spolu s jogurtem na krém. Nakonec zlehka vmíchejte med a nasekané mandle.Zmrzlinu dejte do uzavíratelné nádoby, ještě jednou promíchejte, uzavřete a vložte do mrazáku alespoň na 6 hodin.Během mrazení zmrzlinu ještě jednou či dvakrát promíchejte.
Domácí mangový nanuk z čaje
Suroviny: 2 sáčky Pickwick Mango se zázvorem a limetkou, 1 mango, 1 limetka, půl palce zázvoru, 150 ml vody, 150 g třtinového cukru
Postup: 2 sáčky čaje zalijte vroucí vodou a nechte louhovat po dobu 4-5 minut. V připraveném čaji nechte rozpustit třtinový cukr. Oloupané mango vložte spolu s omytou limetou a oloupaným zázvorem do mixéru, vše důkladně rozmixujte. Poté přilijte sirup z čaje a znovu rozmixujte. Směs přelijte do připravených formiček na nanuky. Nechte mrazit přibližně 6 hodin.Tip: Pokud nemáte formičky na nanuky, můžete směs vložit do mističek. V tomto případě je však nutné zmrzlinu kontrolovat a každou hodinu promíchávat.
Citrónový sorbet se sektem
Suroviny: 250 g cukru, šťáva ze 3 citrónů, 400 ml sektu, 2 bílky, 3 lžíce moučkového cukru, citronová kůra, 300 ml vody, máta
Postup: Smícháme cukr s vodou a zahřejeme, dokud se cukr nerozpustí. Sirup necháme vychladnout, poté do něj vmícháme citrónovou šťávu a sekt. Směs nalijeme do kovové misky a dáme do mrazáku. Po hodině směs promícháme metlou a opět vrátíme do mrazáku. Opakujeme, dokud nezačne směs tuhnout. Poté si ušleháme bílky s moučkovým cukrem do tuhého sněhu a vmícháme zlehka do sorbetu. Hmotu znovu zamrazíme, nebo dáme do strojku na zmrzlinu. Hotový sorbet ozdobíme citrónovou kůrou a mátou.

Pomocníci pro výrobu zmrzliny

Foto: Tchibo

Formičky na nanuky, 4 ks - Rukojeti s různými tvary: žirafa, kočka, žába a tučňák. Cena: 149 Kč

Foto: archív firem

Zleva:

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Zdravé variace na letní sladkosti

Pokud jste před létem drželi dietu a hodláte v ní pokračovat i v plavkové sezóně, jste na nejlepší cestě k vysněné postavě. Jestliže i vás ale občas přepadají...

Tajemství řecké kuchyně

Řecká kuchyně vychází z tisícileté historie a svou rozmanitostí chutí dokáže uspokojit snad úplně každého. Její předností je, že je lehce stravitelná a z velké...

Výběr článků

Načítám