Hlavní obsah

Zdravotní výhody letní dovolené

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovolená u moře nemusí být jen balzámem na pracovní vyčerpání a psychickou pohodu. I pro zdraví člověka může být vítanou vzpruhou s určitými zdravotními výhodami. Sluníčko totiž zvyšuje hladinu vitamínu D, který chrání před rakovinou i srdečními chorobami.

Foto: Profimedia.cz

Dovolená u moře má pro člověka mnoho zdravotních přínosů.

Článek

Dovolená na slunci je pro naše zdraví velmi přínosná. Zvyšuje se hladina vitamínu D v krvi, který přináší tělu mnoho výhod. Nový výzkum ukázal vysoké hladiny u lidí, kteří jezdí pravidelně na dovolenou k moři.

Studie vznikla na základě poznatků o nedostatečné hladině vitamínu D u obyvatel Skotska. Podle odborníků by to mohlo vysvětlovat, proč je právě ve Skotsku daleko vyšší počet pacientů s roztroušenou sklerózou než kdekoliv jinde na světě, píše Dailymail.

„Čím více letních dovolených, tím více vitamínu D. U starších lidí se sice předpokládá nízká hladina tohoto vitamínu, ale v porovnání s mladými lidmi, kteří si dovolené odpírají kvůli práci a povinnostem, jsou na tom výrazně lépe,“ řekla Emily Weissová z Univerzity v Edinburghu.

Práce na slunci zvyšuje hladinu vitamínu D

Zajímavé zjištění učinila studie i u lidí, kteří pracují venku, na čerstvém vzduchu. Díky slunci totiž jejich tělo produkuje daleko více vitamínu D, než je tomu u ostatních lidí. Jak jinak jej získat? Kromě slunečního záření můžeme jeho hladinu doplnit z vaječných žloutků, sýra a tučných ryb.

Předpokládá se, že nedostatek tohoto vitamínu může být klíčovým faktorem v obrovském rozsahu zdravotních problémů, a to od srdečních onemocnění, po rakovinu, diabetes nebo demenci.

Vitamín D je spojen s pozitivními účinky na pevnost kostí, ale také se snižováním krevního tlaku, rizika onemocnění srdce a většími šancemi na přežití rakoviny.

Vitamín D
Hraje důležitou roli v prevenci vzniku osteoporózy (onemocnění kostí a jejich řídnutí, přičemž snadno dochází ke zlomeninám). Bohužel z dlouhodobých výzkumů vyplývá, že mnoho lidí za den nepřijme ani polovinu doporučené denní dávky.

Jak zjistit hladinu vitamínu v těle? Může ji odhalit krevní test. Nejdůležitější je tuto živinu doplňovat především v zimě, kdy je slunečních paprsků nedostatek.

Nicméně chybu neuděláte ani v případě, kdy jej budete přijímat z výše zmíněných potravin, a to v jakémkoliv ročním období.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám