Hlavní obsah

Nejnovější trendy v boji s nadměrným pocením

Novinky, Dana Sokolová

Zápach potu dokáže občas znepříjemnit život každému. Tělo zdravého člověka vyprodukuje přibližně půl litru potu za den, který obsahuje 99 % vody, zbytek tvoří odpadní látky. Pot sám o sobě ale cítit není, problémy způsobují bakterie, jež se v podpaží přirozeně vyskytují.

Foto: Profimedia.cz

Zápach potu dokáže občas znepříjemnit život každému.

Článek

Intenzitu zápachu potu může nepříznivě ovlivnit i konzumace některých potravin, nejčastěji kávy, alkoholu, cibule, česneku a podle nejnovějších výzkumů dokonce i rajčat. Do kůže totiž snadno přecházejí aromatické silice. Pocení dokáže zvýšit také kofein a nikotin.

Aktivita potních žláz je řízena nervovým a hormonálním systémem, proto žlázy reagují i na změny psychické, například při strachu, stresu, když spěcháme nebo když vypijeme větší množství alkoholu.

Jak s tím bojovat

Prvními pomocníky v boji proti potu jsou antiperspiranty a deodoranty.

Antiperspiranty omezují tvorbu potu, zatímco deodoranty pach potu pouze překrývají. Pomoci může i pravidelná hygiena a nošení vzdušného oblečení z přírodních materiálů.

Samozřejmě ne vždy jde zabránit pocení na celém těle. Zamezit mu ale lze snadno především na místech společensky obtěžujících, jako je podpaží, dlaně a někdy i chodidla.

Ovšem pokud jde o nadměrné pocení, je to problém i tam. Řada přípravků u mnohých lidí navíc nefunguje. V jejich případech se musí volit antiperspiranty, které dokážou mechanicky uzavřít potní žlázy tak, aby u nich došlo ke zmírnění pocení či k úplnému zastavení tvorby potu. Přebytečná voda se pak v těle nehromadí, vyloučí se močí nebo se odpaří v jiných místech.

Tipy na přírodní antiperspiranty

Foto: archív firem

Zleva:

Tipy na antiperspiranty pro ženy

Foto: archív firem

Zleva:

Tipy na antiperspiranty pro muže

Foto: archív firem

Zleva:

Důraznější řešení

1. Botulotoxin - aplikace tohoto jedu zabrání převodu vzruchů z nervových vláken na potní žlázky, které jsou impulzem pro tvorbu potu. Výsledkem je, že žlázky neprodukují pot, protože jim to nikdo 'nepřikáže' – příkaz se k nim nedostane.

„Účinek botulotoxinu nastupuje čtyři až šest dní po aplikaci a trvá 6 - 9 měsíců. Po odeznění účinku není problém ošetření zopakovat. S počtem opakování se navíc účinek prodlužuje," vysvětluje korektivní dermatoložka MUDr. Edita Jatšová z Laserového centra Anděl a dodává:

„K zákroku není zapotřebí žádná speciální příprava. Lze jej provést s lokálním znecitlivěním krémem nebo v případě ošetření podpaží většinou bez jakékoli anestézie. Samotný botulotoxin se pak vpravuje velmi malou jehličkou do povrchních vrstev kůže větším počtem vpichů cca po 1- 1,5 cm. Ošetření celé oblasti tedy trvá cca 10 min. Bezprostředně po zákroku se doporučuje nevystavovat se extrémně potivým vyvolávajícím momentům, jako je například saunování.

2. MiraDry - systém pracující na principu mikrovlnné energie, která je aplikovaná do  podkoží a zlikviduje zde většinu potních žláz. Až z 82 % tak odstraní pocení jednou pro vždy. Zákrok probíhá v lokální anestezii a trvá asi 60 minut. Speciální hlavice přístroje nasaje kůži pomocí vakua, následně se spustí mikrovlnná energie v podkoží a chlazení svrchních vrstev kůže.

Během zákroku jedinec necítí žádnou bolest, po zákroku v důsledku působení tepelné energie lze cítit pálení, které časem vymizí, stejně jako zarudlost ošetřované oblasti způsobená nasátím.

„Jedná se o nejmodernější metodu, která je v současné době považovaná za jednu z nejúčinnějších v boji s nadměrným pocením. Lze ji doporučit i osobám rezistentním na aplikaci botulotoxinu či alergickým na antiperspiranty,” doporučuje MUDr. Roman Šmucler z Kliniky estetické medicíny Asklepion.

3. Liposukce potních žláz - jedná se o velmi šetrnou metodu bez nutného opakování, kdy dochází k odsátí potních žláz v podpaží pomocí jemné kanyly. Zákrok trvá asi 45 minut v lokální anestezii a klient necítí žádnou bolest. Hojení probíhá mírným otokem, možná je i modřina. Tentýž den není doporučeno řídit ani nosit těžká břemena. Po dobu tří týdnů je doporučeno vyvarovat se koupání ve veřejném bazénu a sportu.

4. Chirurgické odstranění potních žláz - může být prováděno v celkovém nebo lokálním umrtvení. Jedná se o přímé vyříznutí kůže spolu s potními žlázami. Hojení je zdlouhavé a jako každý operační zákrok má svá rizika.

5. Sympatektomie - přichází na řadu, pokud veškerá předchozí léčba selže. Jde o odstranění nervových ganglií (uzlíčků) u páteře, které ovlivňují potní žlázy na pažích. Operační řešení je účinné, ale nese s sebou možnost řady komplikací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám