Hlavní obsah

Nápoje, které zlepšují trávení a posilují imunitu

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci se domnívají, že některé nápoje mají dobrý vliv na trávení a funkci střev. Podle nich jsou zdravé a dobré bakterie v rozmanitém prostředí velmi důležité. To, co jíme i pijeme, zásadním způsobem ovlivňuje nejen vyprazdňování, ale například i imunitu a kvalitu pleti.

Foto: Profimedia.cz

Vědci přišli s překvapivým zjištěním. Tvrdí, že víno, čaj i káva mohou být prospěšné našemu zdraví.

Článek

Nově vědci přišli s tvrzením, že to není voda a zeleninové šťávy, které by ve velkém doporučovali pro ukázkové trávení. Podle nich jsou cestou k rozmanitosti „dobrých“ bakterií vhodné nápoje jako čaj, káva, ale například i alkohol, přesněji řečeno víno.

Dobré a špatné bakterie

Právě „dobré“ bakterie působí protizánětlivě, zatímco „špatné“ záněty ve střevě podporují. A právě ke zdravému, infekcemi nezasaženému střevu se můžete bez problémů „propít“, říkají vědci.

Rovnováha mezi dobrými a špatnými bakteriemi v trávicím ústrojí je velmi důležitá pro udržení pevné imunity a dobrého zdraví, správné vyprazdňování má ale vliv například i na kvalitu pleti.

Nová nizozemská studie ukazuje, že šálek kávy či čaje, anebo dokonce sklenka vína mohou pomoci udržet optimální hladinu „dobrých“ bakterií.

Ne všechny mléčné výrobky jsou vhodné

Lidé, kteří pravidelně konzumují jogurty, kefíry, nebo podmáslí, mají ve střevech větší rozmanitost těchto bakterií. Naopak ji může ohrozit plnotučné mléko či vysoce kalorická strava.

Na rozdíl od jiných studií se tento výzkum zaměřil na obyčejné lidi, spíše než na ty, kteří trpí nejrůznějšími nemocemi či potravinovými alergiemi. Odborníci shromáždili data od 1100 standardně se stravujících lidí, kde byly uvedeny jejich stravovací návyky a především potraviny i nápoje, které často konzumují. Analyzovali také DNA vzorky jejich stolice.

„Za normálních okolností odborníci zkoumají jeden konkrétní úsek DNA, ve kterém lze odlišit jednotlivé skupiny bakterií. My jsme ale zmapovali všechny typy bakteriální DNA a získali jsme tak daleko detailnější informace o druhu bakterií,“ řekla pro Dailymail profesorka genetiky Cisca Wijmengová.

Faktory zlepšující zdraví střeva

Odborníci našli celkově na 60 různých faktorů ve stravě (mezi nimi i právě již zmíněný čaj, kávu a víno), které mají vliv na dobrou střevní rozmanitost ve střevě.

K výsledkům dodávají, že se na střevech a trávení výrazně projevuje i změna stravy. Všeobecně se dá říci, že pro celkové zdraví a ideální stav střeva je nejvhodnější větší rozmanitost. Již předchozí studie ukázaly, že tu může negativně ovlivňovat užívání antibiotik, ale i některé medikamenty k léčbě diabetu.

„Bohužel některé tyto faktory mohou zhoršovat geny samotného člověka, nebo také věk. Jsou některé věci, které nelze ovlivnit ani stravou. Zlepšit si střevní mikroflóru, pokud vás trápí problémy s vyprazdňováním, ale člověk může vhodným jídelníčkem, či speciálními léky,“ uzavřela odbornice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám