Hlavní obsah

Top byliny pro krásnou hřívu

Právo, Zdena Nováčková

Vlasy jsou ozdobou každé ženy. A vlastně se dá napsat každé hlavy. Snad i proto existuje řada lidových rad, jak si vlasy vylepšit a vyživit. Které byliny našim vlasům pomáhají v růstu, v lesku a zbavují je různých neduhů, jako jsou mastnota a lupy?

Foto: Profimedia.cz

Heřmánek vlasy zesvětluje a zároveň harmonizuje pokožku hlavy.

Článek

Heřmánek - zesvětlí a harmonizuje

Přibližně dvě hrsti květů heřmánku spaříme horkou vodou. Přikryjeme a necháme čtvrt hodiny louhovat a potom scedíme. Výluhem spláchneme umyté vlasy. Když ho budete používat aspoň jedenkrát týdně, vlasy zesvětlají obdobně jako od sluníčka.

Heřmánek zároveň harmonizuje pokožku hlavy, aby se vlasy nemastily, ale ani nebyly vysušené. Navíc – vůně z heřmánku patří k těm příjemným.

Kopřiva - posiluje a brání padání vlasů

Nejznámějším prostředkem pro posílení vlasů je výluh z kopřivy dvoudomé, protože obsahuje velké množství kyseliny křemičité. Ta posiluje strukturu vlasů a pozitivně působí i na pokožku.

Stačí hrst čerstvých kopřiv, které je nejlepší namáčet den předem ve studené vodě, ale není podmínkou. Natrhané čerstvé kopřivy (přibližně dvě hrsti, klidně i se stonky) můžete rovnou převařit v půl litru vody a ještě vlažným výluhem spláchnout hlavu, nejlépe umytou. Výluh se připravuje vždy čerstvý.

Výsledek je vidět velmi brzy, vlasy na dotek i na pohled posílí. Navíc tahle kúra zamezuje padání vlasů. Jak často budete výluh používat, je na vás. Organismu a vlasům nic nehrozí ani každodenním používáním. Mám to vyzkoušené na sobě i na dítěti a opravdu to funguje.

Šťovík - připravte si vodu pro mastné vlasy

Roste vám na zahrádce šťovík a nemůžete se ho zbavit? Využijte ho k svému prospěchu. Dá se z něj připravit účinná vlasová voda, která prospívá pokožce. Používá se na mastné vlasy, navíc má lehké zesvětlující účinky a zvyšuje lesk vlasů.

Stačí si natrhat dvě hrsti listů šťovíku, vložit je přibližně do litru vroucí vody a ihned stáhnout z plotny. Pod pokličkou necháme asi patnáct minut louhovat. Potom scedíme a výluhem si spláchneme vlasy – necháme působit (dál už je neoplachujeme).

Nevýhodou je, že se výluh nedá skladovat, musíte si na každé mytí vlasů připravit nový – navíc se dá používat jen v době, kdy šťovík roste.

Tymián a rozmarýna - proti lupům a maštění

Vlasová voda: tři polévkové lžíce čerstvého tymiánu, stejné množství rozmarýny a vychladlá převařená voda (může být i kohoutková). Rostliny namočíme přes noc a druhý den přivedeme k varu.

Odstavíme a scedíme po 20 minutách louhování. Roztok vmasírujeme do pokožky po umytí hlavy. Vlasová voda vydrží v uzavřené nádobě v lednici do příštího mytí.

Ozdravná kúra pro pokožku hlavy by měla trvat aspoň tři měsíce.

Měsíček - přírodní melír na vlasy

Světlé vlasy omývané měsíčkovým výluhem vytvářejí přírodní melír. Nutno podotknout, že musíte být přírodní plavovláska, aby světlejší proužky vznikly. Také je podmínkou volné sušení vlasů na vzduchu bez fénování.

A rozhodně nemůžeme očekávat, že se tak stane jediným spláchnutím. Každopádně má ale výluh velmi pozitivní vliv i na pokožku hlavy.

Lopuch - vyživí a posílí

Bylinkářka Jarmila Podhorná doporučuje účinnou posilující kúru, kterou představuje pravidelné používání výluhu z kořene lopuchu. Zlepšuje kvalitu vlasů, posiluje je, brání jejich vypadávání a vyživuje pokožku hlavy.

Do pokožky se vtírá po umytí vlasů ve větším množství, nechá se patnáct minut působit a následně se opláchne. Ale oplachovat nemusíme – můžeme nechat vlasy rovnou proschnout nebo je upravit obvyklým způsobem. Lopuchovou vodu lze vtírat i do suché pokožky hlavy v menším množství během dne podle potřeby.

Maska z lopuchu pro vysušené a barvené vlasy
Směs ricinového oleje a odvaru z kořene lopuchu (1:1) vetřeme do vlasové pokožky, pak hrubým hřebenem pročešeme a necháme jednu až dvě hodiny pod koupací čepicí působit. Nakonec hlavu dobře umyjeme.

Reklama

Související témata:

Související články

Pět bylin pro harmonizaci krvetvorby

Krev je podstatná pro činnost celého organismu. Její složky můžeme příznivě ovlivnit některými bylinkami. Zjednodušeně se dá říct, že při nízkém počtu bílých...

Nejlepší byliny na odhlenění

Zahlenění potrápí občas každého z nás, zejména v zimním období. Postižené mohou být i jiné sliznice v těle, nejen ty, které se hlásí kašlem a rýmou. Proto je...

Zařaďte do svého jídelníčku asijské bylinky

Asijská kuchyně je u nás i ve světě stále populárnější. Je plná rozličných chutí, velmi dobře stravitelná, protože tradiční jihoasijská kuchyně přirozeně...

Výběr článků

Načítám