Z lékařského hlediska je chřest doporučován z důvodu schopnosti snižovat hladinu cholesterolu, úpravy krevního tlaku a zlepšení látkové výměny. Pomáhá také udržet zdravé cévy a silné srdce, zlepšuje zásobování mozku a dalších orgánů kyslíkem, stimuluje krvetvorbu. Zároveň upravuje hladinu cukru v krvi a má velmi příznivý vliv  na funkci ledvin, močového měchýře, močových cest, ale i na prostatu.

„Chřest je skvělou surovinou i pro ty, co drží dietu. Obsahuje velké množství vody, minimum tuků a sacharidů a má nízkou energetickou hodnotu, pouze 22 kalorií na 100 gramů,“ upozorňuje výživová poradkyně Hana Mojžíšová.

Značný obsah vlákniny podporuje činnost střev, prospívá zažívání a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva. V neposlední řadě brání zadržování vody v těle a zmírňuje tvorbu křečových žil.

Chřest ale také obsahuje kyselinu listovou a niacin, který omlazuje buňky a optimalizuje hormonální procesy v těle. Zároveň je tato bylina velmi účinným pomocníkem pro udržování mentální kondice, soustředění, k tomu napomáhá dobré paměti a zdravému spánku.

Jak poznat čerstvý chřest

„Čerstvě sklizený chřest poznáte podle hodně pevných sevřených hlaviček a lesklého povrchu. Při naříznutí vytéká bílá míza. Navíc se nedá ohnout, praskne. Další známkou čerstvosti je i to, že čerstvé výhonky vržou, pokud je o sebe třete, a příjemně voní,” vysvětluje Jan Charvát z Českýchřest.cz.

„Nákup byste si měli rozmyslet, pokud je chřest gumový, svraštělý a výrazně okoralý v řezu, nebo pokud je prodáván ponořený ve vodě, což bývá známkou první pomoci, a tedy informace, že není nejčerstvější.”

Příprava chřestu

Chřest omyjeme, odlomíme nebo odkrojíme dřevnaté konce (podle čerstvosti 2–4 cm).

Bílý chřest musíme pečlivě celý oloupat až po hlavičku. U zeleného chřestu stačí oloupat zhruba poslední třetinu výhonku (pazochu), mladý zelený chřest není potřeba loupat vůbec.

Chřest loupeme vždy od hlavičky směrem dolů.

Chřestfest 2016

Chřest, nebo také lidově „špargle“, se dostává k žezlu vždy na dva měsíce na jaře. V té době si ho mohou lidé připravovat doma nebo ochutnávat v rámci chřestových menu od těch nejlepších šéfkuchařů po celé republice.

Letošní šestý ročník chřestového festivalu potrvá od 10. do 24. května, kdy vyhlášené restaurace budou nabízet tříchodová chřestová menu za jednotnou cenu 399 Kč.

Vedle klasik, jako je tradiční chřestová polévka či chřest s holandskou omáčkou, se objeví i speciality jako je chřestové rizoto ze zdravé quiony, terina z mořského ďase a chřestu či rozmanité variace sladkých i slaných dezertů. Rezervovat místo v restauraci lze přímo přes festivalové stránky www.chrestfest.cz.

Tagliatelle se zeleným chřestem a krevetami od šéfkuchaře Jana Macháčka z Restaurace Pastař

FOTO: Restaurace Pastař

Na jednu porci potřebujeme: 3 ks oloupaných a vystřívkovaných krevet, 1 stroužek česneku, 3 ks spařeného zeleného chřestu, 50 ml zeleninového vývaru, 50 g másla, sůl, pepř, olivový olej, snítku sladkolisté petržele, 1/4 citrónu
Postup: Na mírném plamenu si rozpálíme pánev. Česnek nakrájíme na plátky a vložíme na pánev společně s kapkou olivového oleje. Lehce orestujeme a přidáme krevety s chřestem, který jsme si nakrájeli na silnější plátky. Po minutě přidáme vývar a lehce povaříme. Nakonec přidáme máslo, nasekanou petržel a citrón a celé to v pánvi promícháme, aby se nám smíchaly všechny chutě. Na závěr dozdobíme hlavičkami chřestu. Můžeme podávat. Dobrou chuť.
Plátky gratinovaného listového těsta s chřestovou pěnou a čerstvým ovocem od šéfkuchaře Daniela Bukowskiho z Restaurace Il Giardino

FOTO: Restaurace Il Giardino

Suroviny: 2 žloutky, 1 celé vejce, 80 g cukru krupice, 250 g mascarpone, 200 ml smetany, 1x ristretto, plát listového těsta, 120 g cukru moučka, 200 g bílého chřestu

Postup: Plát listového těsta posypeme moučkovým cukrem a postupně cukr zaválíme do těsta. Takto připravený plát pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů dozlatova. Upečený plát rozkrájíme na čtverečky. Chřest oloupeme, uvaříme a rozmixujeme na jemné pyré, případně přecedíme pyré přes jemný cedník. Žloutky, vejce, cukr, chřestové pyré a smetanu smícháme, přidáme mascarpone a ristretto. Směs nalijeme do šlehačkové bomby. Při servírování prokládáme plátky listového těsta pěnou ze šlehačkové láhve a prokládáme čerstvým ovocem.
Krémová chřestová polévka s nočkem zakysané smetany od šéfkuchaře Restaurace Kudy Kam

FOTO: Restaurace Kudy Kam

Suroviny: Oloupaný, zlomený nebo jakkoli poškozený chřest, jarní cibulka, smetana, sůl, pepř, zakysaná smetana, olivový olej
Postup: Na másle orestujeme pokrájený chřest s jarní cibulkou, zalijeme smetanou a vaříme maximálně 20 minut, jinak chřest ztratí na své výrazné chuti. Poté lehce rozmixujeme tyčovým mixerem, dochutíme solí, pepřem a servírujeme do talíře. Před podáváním přidáme noček ze zakysané smetany a jednu hlavičku zeleného chřestu, na ozdobu zakápneme kapkou olivového oleje.
Chřest zapečený s prosciuttem a parmezánem
Zapečený chřest

FOTO: www.ceskychrest.cz (4x)

Ingredience: 16–20 výhonků chřestu (bílý, zelený nebo obojí), 16–20 tenkých plátků sušené šunky (prosciutto, schinkenspeck, pršut…), 150 g parmezánu (nejlépe čerstvě nastrouhaného), 50–100 ml olivového oleje

Postup: Očištěný chřest vložíme, pokud možno na stojato, do vroucí lehce osolené vody do vysokého hrnce. Bílý chřest vaříme 7 až 9 minut, zelený chřest 3 až 5 minut.

Po zchlazení ve studené vodě jej osušíme na kuchyňské utěrce a každý výhonek zabalíme do plátku sušené šunky (pokud jsou plátky příliš velké, můžeme je rozpůlit – stačí, když je výhonek zabalený alespoň ze ⅔).

Dno zapékací misky zastříkneme olivovým olejem, poklademe chřestem zabaleným v šunce, bohatě posypeme nastrouhaným parmezánem a ještě zastříkneme olivovým olejem.

V troubě předehřáté na 200 °C zapečeme cca 10 minut, až sýr lehce zezlátne.
Podáváme například se salátem a toasty.

Chřestový závin s rebarborou
Závin

Suroviny: 16–20 výhonků bílého chřestu, 1 balení listového těsta (použijeme už rozválené), 200 g rebarbory, mletá skořice, 100 g vanilkového cukru, hrst loupaných a rozpůlených mandlí, 10 g másla, 1 vejce

Postup: Chřest uvaříme dle základního receptu, ve kterém vynecháme sůl. Po zchlazení ve studené vodě osušíme na kuchyňské utěrce, odřízneme špičky tak, aby nám zbyly stejně dlouhé a široké výhonky, a rovnoměrně je rozložíme na rozválené listové těsto.

Posypeme mletou skořicí a vanilkovým cukrem – asi 50 g. Rebarboru nakrájenou na asi 3 mm silné kousky lehce orestujeme na másle, posypeme 50 g vanilkového cukru, necháme zkaramelizovat a vychladnout. Po vychladnutí rozprostřeme na chřest.

Zabalíme závin, poklademe rozpůlenými mandlemi a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě předehřáté cca na 200 ºC zhruba 25 - 30 minut do zlatova.

Slaný chřestový koláč se špenátem a šunkou

Suroviny: 10–12 výhonků bílého chřestu (může být i zelený nebo oba), 1 balení listového těsta (použijeme už rozválené) cca 300 g, 2 hrsti listového špenátu (cca 50 g), 200 g dobré šunky (např. Pražská), 150 g sýra ementál, 250 ml sladké smetany, 2 vejce, máslo na vymazání formy

Postup: Chřest uvaříme dle základního receptu. Po zchlazení ve studené vodě osušíme na kuchyňské utěrce. Do máslem vymazané koláčové formy (cca 30 cm průměr) rozprostřeme listové těsto, dno propícháme vidličkou.

Postupně dáme vrstvu špenátu, na kousky nakrájené šunky a sýra a zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně.

Na koláč rovnoměrně od středu do vějíře vyskládáme uvařený chřest. Pečeme v troubě předehřáté na 200 ºC zhruba 45–50 minut – dokud sýr trochu nezhnědne.