Hlavní obsah

Když vás trápí lupénka v pokožce na hlavě

Novinky, Dana Sokolová

Lupénka je autoimunitní onemocnění, kdy imunitní systém vysílá chybné signály pokožce, jejíž buňky poté rostou příliš rychle a hromadí se, čímž se utváří červené skvrny se stříbřitými šupinami, a to zejména na hlavě, čele, za ušima či na zadní části krku. Lupénka tedy není nakažlivá, může se ale objevit po genetické zátěži.

Foto: Profimedia.cz

Lupénka je autoimunitní onemocnění.

Článek

Trápení v podobě svědění

Kromě nevzhledných a snadno zánětlivých skvrn nemocné dost často trápí velmi intenzivní svědění, někdy až pálení. Vzhledem k tomu, že se jedinec nesmí podrbat, aby si ještě víc neublížil, nemůže si ani pořádně ulevit. Hrozí zde nejen infekce, ale i vypadávání vlasů.

K poranění přitom může velmi snadno docházet i při česání hřebenem, při použití některých šampónů či při sundávání čepic.

Jak svědění řešit? Někomu pomohou antihistaminika, tedy léky snižující přehnanou imunitní reakci organismu. Pokud se tak nestane, lékaři někdy doporučují přípravky obsahující kapsaicin a anestetika, případně některá antidepresiva či léky na neurologické bolesti.

Při poškození pokožka bolí

Pokud už dojde k poškození (prasknutí) pokožky, může se jednat o velmi bolestivou záležitost. Řešení je poté především v klasických lécích proti bolesti a v pečujících přípravcích, jež obsahují kyselinu salicylovou, kyselinu mléčnou, ureu nebo fenol. Jejich předností je, že pokožku hydratují a pomáhají s její regenerací.

Pokud nic z toho nefunguje, lékaři někdy předepíšou znecitlivující krémy.

Když duše trpí

Lupénka sama o sobě dost výrazně ovlivňuje psychiku jedince pro své nepříjemné projevy a vše se ještě stupňuje nepříjemnými reakcemi společnosti. Ačkoliv nemoc není infekční a tedy přenosná, lidé se jí štítí. Ne náhodou tak mnozí nemocní upadají do depresí.

Lékaři v takových okamžicích doporučují navštívit odborníky a vyhledat pacientské organizace, kde si o svých problémech mohou nemocní promluvit se stejně nemocnými jedinci.

Ztráta vlasů

Někdy v důsledku poškození pokožky může docházet ke ztrátě vlasů. Většinou se tak děje dočasně, a jakmile se pokožka zahojí, vlasy opět narostou.

U někoho dochází k vypadávání vlasů v důsledku používání léčebných přípravků s kyselinou salicylovou. I zde dojde obvykle opět k nárůstu vlasů, jakmile se léčba těmito přípravky ukončí. Podobně se to děje u lidí užívajících retinoidy.

Jak správně pečovat o pokožku hlavy?

Se šupinkami pomohou šampony s kyselinou salicylovou. Lékaři tuto péči mohou podpořit přípravky (krémy, roztoky a gely) s obsahem steroidů.

Pomoci ale mohou i šampony obsahující sulfid selenu (1 %) anebo šampony na bázi dehtu. Obvykle jich jedinec musí vyzkoušet hned několik, než nalezne ten, který by mu skutečně vyhovoval.

Odborníci pak ještě doporučují používat hydratační krémy, které pokožku dokážou ochladit a zastavit svědění. Stejně mohou zafungovat i speciální studené zábaly přes noc.

Vhodné jsou i minerální oleje, které mohou být i na předpis s kortikoidy.

Z přírodních produktů pak může pomoci jablečný ocet, který funguje jako dezinfekční prostředek. Je vhodné jej smíchat s vodou a až následně aplikovat, jelikož může pálit. Dále pak tea tree olej - který má antibakteriální účinky a může pomoci od svědění. Výborné jsou přípravky z konopí nebo minerální spreje.

Foto: archív fire

Zleva:

Když nic nepomáhá

Pokud nic z výše zmíněného nepomáhá, pak lékař může doporučit fototerapii UVB zářením. Existuje také velmi účinná biologická léčba, která potlačuje reakce imunitního systému. Výborné jsou i pravidelné návštěvy termálních lázní či pobyty u moře.

Samozřejmostí by mělo být zvlhčování vzduchu pomocí zvlhčovačů anebo alespoň zvlhčování pokožky pomocí sprejů s léčivou termální vodou.

Zapomínat se nesmí ani na psychiku. Každý by si měl udělat dostatek času na odpočinek, meditaci, sport a cokoliv povzbuzujícího mysl.

Čeho se vyvarovat?

  • šamponů, které obsahují sírany
  • léků jako lithium či antimalarika, které jsou velmi dráždivé
  • velmi suchému podnebí
  • opalování - používat speciální opalovací přípravky pro velmi citlivou pokožku s vysokými UV filtry
  • fénování
  • kouření a alkoholu
Foto: archív fire

Zleva:

Reklama

Související témata:

Související články

Atopický ekzém dokáže potrápit

Svědění zarudlé kůže, neustálé škrábání a probdělé noci. I tak by se dalo charakterizovat jedno z nejnepříjemnějších onemocnění, které mnohé jedince provází od...

Výběr článků

Načítám