Maliník obsahuje třísloviny, flavonoidy, karatenoidy, hlavně vitamín C, dále A a E, minerály - hořčík, železo, mangan, vápník. Jeho listy bývají součástí řady čajových směsí pro ženy, ale pít můžeme i čaj pouze z maliníku, a to jak ze sušených listů a květů, tak z čerstvých, protože se jedná o bezpečnou a netoxickou rostlinu.

Účinky
Čaj z listů tlumí křeče a nepohodu v době menstruace.
Působí i na plodnost, jelikož podporuje dozrávání a uvolnění vajíčka, upravuje sliznice.
Dokonce se doporučuje pít v posledních měsících těhotenství, stimuluje pohyby hladkého svalstva, a tím urychlí a ulehčí porod. Vždy je ale potřeba poradit se s lékařem, protože pro nějaké případy není vhodný - např. při zkráceném děložním čípku nebo pro ženy, které rodily císařským řezem atd. V začátcích těhotenství se samozřejmě nedoporučuje.
Po porodu pomáhá ke stažení dělohy.
Podle bylinkářky Jarmily Podhorné dokonce staví krvácení.
Dobře se uplatní po antibiotikách naordinovaných na záněty vaječníků či dělohy.
Výborně působí i jako prevence - pro dobrou kondici ženských orgánů.
Pozitivní je jeho vliv na hubnutí, společně s listy ostružiníku a olše působí proti ukládání tuků v těle.
Navíc čaj z čerstvých spařených listů nechutná špatně a vzhledem k tomu, že vyladí hormonální systém ženy, má i určité omlazující účinky na tělo.
Pomáhá také při průjmech, střevních a žaludečních katarech.
Podporuje vylučování žluči, tím vylepšuje trávení.
Jeho močopudné účinky zbavují tělo přebytečné vody a odpadních látek, zmírňuje otoky.

Jak listy zpracovat

Listy můžeme trhat už začátkem dubna, nejlépe ještě před květem byliny. To jsou jejich účinky nejsilnější. Používat a sušit je ale můžeme po celé vegetační období rostliny. Listy se suší v tenké vrstvě, nejlépe na větraném a stinném místě, můžou se krátce vystavit sluníčku, při umělém sušení (v sušičce) by neměla teplota překročit 45 °C. Správně usušený list si zachovává přirozeně zelenou barvu. Z čerstvých i sušených listů připravujeme zpravidla výluh (čaj) a odvar.

Zevně se používá hlavně silný odvar z listů - je totiž vhodný ke kloktání při zánětech ústní dutiny nebo proti zánětlivosti kůže.

Lahodná fermentace

Lahodnější variantu čaje si připravíme z fermentovaných listů. Natrhané listy se nechají nejprve na plátýnku oschnout, asi den. Potom je převálíme válečkem, aby se narušila jejich struktura, přikryjeme plátýnkem (kuchyňskou utěrkou), následně igelitem a po celé ploše zatížíme. Listy se tak zapaří a zčernají. Pod igelitem se nechají dva dny, ale někdy i méně - podle okolní teploty. Po dvou dnech listy vyndáme a dosušíme při proudícím vzduchu. Čaj má intenzivnější vůni.