Hlavní obsah

Obsah snů ovlivňuje poloha ve spánku

Novinky, ema

Lidé, kteří spí na levém boku, mají podle vědců daleko častěji noční můry. Naopak ti, kteří usínají na opačné, pravé straně, mají kvalitnější a delší spánek, tvrdí nová studie. Nejvíc si ale ve spánku užívají ti, kteří spí na břiše. Podle nové studie se jim totiž nejvíce zdají sexuální sny.

Foto: Profimedia.cz

Spánek na břiše podle nové studie navozuje sexuální sny.

Článek

Celých 40 % lidí, kteří spí na levé straně, přiznává, že je v noci budí ošklivé a zlé sny. Pouze 14,6 % lidí spících na straně opačné popisovalo stejné problémy. Naopak uvedli, že je pro ně spánek osvobozující, tvrdý a ze spaní je nic nepříjemného obvykle neprobouzí.

Lidé, kteří většinu noci stráví na břiše, udávali nejzajímavější sny. Šlo většinou o bdění velice realistické a také často se sexuálním podtextem. Dále ale také přiznali, že se jim zdají milostné sny spojené s tím, že se nemohou pohybovat nebo jsou svázaní.

Poloha na břiše navozuje stísněný pocit

Odborníci pro to mají vysvětlení, píše Dailymail. Sexuální sny jsou podle nich způsobeny tím, že při poloze na břiše se člověku nedostává tolik vzduchu a tento pocit se může přenést i do snění.

Studie byla vedena výzkumníkem Calvinem Kai-Ching Yu z univerzity v Hong Kongu, který k ní řekl, že nejen sen, ale i jeho samotný obsah může úzce souviset s polohou těla, ve které se člověk právě nachází.

Snění na základě okolních podnětů

„Domnívám se, že mozek není během spánku totálně oddělen od vnějšího světa. Naopak vnímá a analyzuje podněty, a to včetně těch, které přicházejí z prostředí, ve kterém člověk spí. Ty se tak začleňují do snění, aniž by si toho byli lidé vůbec vědomi.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám