Hlavní obsah

Posedlost svaly je stejně nebezpečná jako anorexie

Novinky, bok

Mezi nejčastěji známé poruchy příjmu potravy lidé často řadí bulimii nebo anorexii. Do této skupiny poruch ale patří i další, mnohem méně známá - tzv. bigorexie. Člověk s takovou poruchou nabývá dojmu, že jeho svalová hmota není dostatečně vyvinuta, i když je opak pravdou.

Foto: Profimedia.cz

Neustálá touha po lepším vzhledu není jen záležitostí žen. U mužů ale nejde tolik o hubnutí, jako spíš o nadměrné a nebezpečné nabírání svalové hmoty. Ilustrační foto

Článek

Adonisův komplex nebo také muskulární dysmorfie, i pod takovými označeními se může ukrývat porucha označovaná jako bigorexie, která je častěji viditelná u mužů.

Jde o úzkostný stav, který způsobuje, že člověk sám sebe vidí jako malou a nevýraznou osobnost, a to i navzdory tomu, že je ve skutečnosti urostlý a svalnatý. I proto je tato nemoc často označována jako protiklad anorexie, při které lidé nezdravě hubnou a stále mají pocit, že jsou příliš tlustí.

„Svalová dysmorfie je jednoduše posedlost myšlenkou, že nejste dost vypracovaní a svalnatí,” potvrzuje pro server Independent Rob Wilson, předseda nadace Body Dysmorphic Disorder Foundation.

Známky bigorexie v sobě zahrnují neustálou snahu o dokonale vypadající tělo, často upřednostňovanou před vším ostatním. Výjimkou není ani neustálé hodnocení vlastního vzhledu a také nadužívání různých doplňků stravy na vylepšení vzhledu, nebo také anabolických steroidů.

Může se jednat o tisíce mužů

„Když se rozhlédnete v kterékoli větší posilovně, zhruba 10 procent mužů do ní pravidelně docházejících bude nejspíš trpět svalovou dysmorfií,” uvedl doktor Wilson. Zároveň ale varoval, že čísla pacientů mohou být ještě mnohem vyšší kvůli nedostatečné diagnóze, jelikož o této poruše stále mnoho lidí nemá dostatečné povědomí.

„Může se jednat i o tisíce mužů, kteří až úzkostně řeší svůj vzhled, a i přes ideální postavu mají stále nízké sebevědomí a chtějí být ještě lepší,” upřesnil a dodal: „Extrémní situace dokonce mohou u některých jedinců způsobit závažné deprese, které nezřídka mohou vést až k sebevraždě.”

Bez vypracovaného těla není dokonalost

Podle NHS (britská Národní zdravotní služba) by se dala bigorexie označit za genetickou poruchu, stejně tak jako chemickou nerovnováhu v mozku. Spouštěcím faktorem mohou být někdy podle odborníků prožité životní útrapy. Častěji se může objevovat u lidí, kteří byli v dětství šikanováni či zneužíváni.

Jak již zmínil doktor Wilson, bigorexie je viditelnější u mužů, kteří jsou stále častěji myšlenkově vázáni na to, že pro úspěch a celkovou atraktivitu musejí vypadat dobře. „Jednoduše jsme svědky zvýšeného tlaku na muže a jejich vzhled. Tohle je určitý výsledek - bez správného tvaru trupu a vypracovaného ´pekáče buchet´ na břiše nejsou jednoduše dokonalí,” dodal Wilson.

Jako možná léčba poruchy je doporučována speciální forma terapie, případně léky, tzv. selektivní inhibitory. Pokud se příznaky nezlepší, jsou doporučována také antidepresiva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám