Hlavní obsah

Kouzlo dobré kávy

Novinky, Dana Sokolová

Káva je pro mnohé z nás nedílnou součástí dne. Milujeme její vůni, která v nás evokuje pohodu a odpočinek, i chuť, která naopak přidává na energii. Navíc nás káva spojuje s přáteli, ale i obchodními partnery či se zcela neznámými lidmi. Ne náhodou ji 1. října oslavují lidé po celém světě, jelikož právě na tento den připadá Mezinárodní den kávy.

Foto: Profimedia.cz

Vůně kávy v nás evokuje pohodu a odpočinek.

Článek

Do Čech se poprvé káva dostala na konci 16. století při cestách Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic do Istanbulu. Vysoká cena kávy v Čechách však v tomto období nedovolovala masovější rozšíření, káva se u nás ve větším začala konzumovat až v období první republiky.

V Čechách bylo dlouho zvykem pít kávu s lógrem, tzv. českého turka. Český turek má ale s tureckou kávou společného jen velmi málo. V Malé Asii pití kávy plní funkci rituálu a je důležité při společenských událostech, jako je například obchodní jednání. Při radostných událostech se káva sladí, při vážných či smutných zůstává hořká. Pravá turecká káva je hustá a silná a připravuje se z jemně a čerstvě umleté kávy. Ta se smíchá s cukrem a studenou vodou v kovové konvičce džezvě a nechá se tradičně třikrát vzkypět na otevřeném ohni.

Zatímco v Evropě se káva pije jako životabudič a v Turecku sehrává roli při jednání, v Africe si kávová zrna dávají jako pochoutku. Ze zrn se společně se sušeným ovocem dělají placky, v kombinaci se živočišným tukem pak zvláštní bonbóny. V Etiopii, v zemi, která je považována za pravlast kávy, považují pozvání na kávu za poctu a kávu připravují rituálně. Před zraky hostů nejprve upraží čerstvá kávová zrna na pánvičce, umelou je s exotickým kořením v hmoždíři a zalijí horkou vodou.

Zcela odlišně se káva pije ve Spojených státech amerických, kde se nejčastěji setkáme s variantou ve velkém papírovém kelímku s víčkem. Rychlejší životní styl přivedl Američany v 70. letech do samoobslužných kaváren, kde se pije filtrovaná káva.

Oblíbenost italské kávy

Velké americké kávové řetězce najdeme i na starém kontinentu, ale malé tradiční kavárny v Evropě stále převažují. „Evropské kavárny byly místem pro důležitá setkávání i politické diskuse. Vůbec nejstarší kavárna z roku 1720 se nachází v italských Benátkách. Pro italskou kávovou kulturu je typické espresso, které si Italové vychutnávají i několikrát za den,” upozorňuje Jaromír Bosák ze společnosti Segafredo Zanetti.

U espressa je důležité říci, že z kávy tímto způsobem přípravy dostaneme tu nejlepší extrakci v prvních 25–30 vteřinách a do 20–30 ml. To je pravé italské espresso s nejvýraznější chutí a aromatem.

„Samozřejmě můžeme nechat vodu natékat déle, ale chuť bude výrazně ovlivněna. Díky tříslovinám bude káva hořká. V některých kavárnách mají druhý mlýnek, kde je nastavena větší hrubost, aby nám káva rychleji protékala do velkého šálku. Bude to ale jen kávový nápoj ve velkém šálku, ze kterého se vonné a chuťové vlastnosti nedají poznat,“ vysvětluje barista a lektor Tomáš Komberec ze společnosti Illy.

Velmi oblíbené je i tzv. lungo – káva, kterou si host sám dolije horkou vodou dle své potřeby. Další verzí je americano, kdy se doleje horká voda tak, že vznikne nápoj o objemu i několika decilitrů. Aby zůstala silná chuť a aroma, je vhodnější použít dvojitou dávku kávy, tedy dolévat espresso doppio.

Káva jako životabudič a pomocník na cestách

Italská káva je dnes nedílnou součástí sortimentu čerpacích stanic. Za rok zde Češi vypijí až 135 miliónů šálků černého nápoje. Podle průzkumu agentury Stem/Mark pro společnost Benzina si právě u čerpacích stanic koupí kávu alespoň jednou do roka každý druhý milovník tohoto nápoje.

U čerpacích stanic si Češi nejraději dopřávají espresso a cappuccino, v těsném závěsu je caffè latte, které preferují především řidičky. Z nekávových horkých nápojů je jednoznačně nejpopulárnější horká čokoláda. Zhruba 44 % řidičů vypije kávu přímo u čerpací stanice, ostatní si ji berou s sebou do auta – tedy „to go“.

Více informací o kávě, jejím výběru a přípravě se dozvíte v pořadu na Stream.cz Univerzita kávy. Ale také v pořadu Romana Vaňka Jídlo, s. r. o. - Káva – jak se vyrábí ve velkém a Káva – lokální pražírna.

Přihlásit se můžete i do Školy kávy Segafredo, kde jsou vítáni všichni milovníci dobré kávy, kteří chtějí proniknout do tajemství její přípravy.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

  • vyberte si i vy svou kávu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám