Zahrádkáři znají zimolez modrý či dříve také zimolez kamčatský už přes deset let. Velmi nenáročný keřík poskytuje od konce května do půli června modré bobule, které připomínají vzhledem i chutí borůvky.

Také proto se ovoci někdy přezdívá kamčatská borůvka. Plody jsou léčivé a na zdraví blahodárně působící, ale obsahují účinných látek ještě více než borůvky. Mají protizánětlivé a protirakovinné účinky a dodávají tělu spoustu vitamínu C.

To je důvod, proč se zimolez modrý dostává do popředí zájmu odborníků na zdravou výživu. Tím, že je to keř velmi nenáročný na pěstování (vyžaduje pouze vlhkost) a poskytuje každoroční úrodu, stává se perspektivní plodinou.

Zázračné antioxidanty

Kanadští vědci zjistili, že zimolez modrý obsahuje dokonce dvakrát tolik antioxidantů a vitamínů než ostatní bobulové ovoce.

„Obsahuje navíc třikrát více železa než borůvky,“ píše britský deník The Mail. Kromě toho je zimolez modrý bohatým zdrojem vitamínu C, vitamínu A a rutinu (vitamínu P). Je bohatý také na vápník, hořčík, draslík a fosfor.

Antioxidanty a další léčivé látky působí jako prevence aterosklerózy a dalších chorob oběhové soustavy, jako prevence rakoviny a oxidativního poškození tkání, zimolez má rovněž účinky močopudné a antibakteriální.

Je doma na Sibiři a v Japonsku, dříve se nazýval zimolez kamčatský. Výborně se mu daří ve středních polohách, podhůří i horách Česka a je stále častěji pěstovaným ovocem. Kromě vyšší vlhkosti půdy je na podmínky velmi nenáročný.