Hlavní obsah

Rizika rakoviny kůže podle odstínu pleti

Novinky, bok

Rakovina kůže je nádorové onemocnění, které si nevybírá. Postihuje bez rozdílu muže i ženy s různou barvou pleti. Přesný odstín kůže pak může podle odborníků napovědět, která místa na těle jsou z hlediska výskytu rizikových znamének náchylnější, a na co si tak dát pozor.

Foto: Profimedia.cz

Podle odstínu pleti se dá odhadnout, která místa na těle jsou nejrizikovější pro výskyt rakoviny. Ilustrační foto

Článek

Dlouhou dobu se spekulovalo o tom, že z hlediska výskytu rakoviny kůže jsou mnohem náchylnější světlé typy pleti a naopak černoši naprosto bez rizika. Tak to ale není, jen je u někoho podle odstínu pleti horší odhalit prvotní příznaky.

Stejně tak se stále probírá, zda je bezpečnější opalování v soláriu nebo na přímém slunci, ve kterou denní dobu atd. Jasné je jedno - rakovina kůže po nadměrném opálení, nebo dokonce spálení, hrozí každému. Podle odstínu pleti je pak třeba věnovat potřebnou pozornost různým částem těla, kde může k prvotním projevům dojít.

Jemně až tmavě hnědá

Nejvíce smrtící je podle nejnovějších zjištění rakovina kůže pro Afroameričany, u kterých je míra přežití pět a více let po diagnóze zhruba 73 procent, zatímco u bělochů je to až 93 %. Proč tomu tak je? Největším rizikem je totiž u těchto lidí pozdní odhalení rakoviny kůže, uvádí server Women´s Health magazine.

Podle Americké dermatologické akademie je u těchto lidí nejzákeřnější formou rakoviny tzv. spinocelulární karcinom. Tato forma se nejčastěji vyskytuje na nohou, časté umístění také bývá na pokožce pozadí a kolem genitálií.

„Lidé s tmavými tóny pleti jsou také vystaveni většímu riziku výskytu rakoviny na místech, jako jsou dlaně, chodidla a také pod nehty,” varuje Whitney Boweová, dermatoložka z New York City.

Přírodně hnědý až olivový nádech

U lidí s přirozeně jemně hnědou kůží se až 89 % všech bazálních buněk karcinomů vyskytuje na hlavě a krku, klobouky a dostatečné faktory obličejových krémů by tak měly být samozřejmostí.

„U mužů i žen s touto pletí jsou nejnáchylnější místa po stranách a vzadu na krku. Velmi náchylní k bazaliomu jsou pak muži s krátkými vlasy,” uvedla dermatoložka. U Asiatů, Filipínců, Indonésanů a havajských domorodců jsou pak také mnohem četnější výskyty melanomů, a to především na dlaních, chodidlech a pod nehty.

Medium

Lidé s přirozeně světlou pletí, patřící do odstínu tzv. medium, tedy ti, kteří se na sluníčku tak rychle nespálí, ale spíše se tak nějak přirozeně opálí, jsou bohužel také nejvíce ohroženou skupinou.

„Bohužel u těchto lidí nejčastěji najdeme jedince závislé na pravidelném opalování, na slunci nebo v soláriu. Rovnoměrné opalování bez viditelného spálení je velmi lákavé, přináší podle některých zdravý vzhled, ale bohužel i velká rizika,” uvedla pro server Boweová.

U těchto lidí jsou nejrizikovější oblasti kolem linie vlasů, okolo uší, oční víčka a také oblast okolo rtů.

Velmi světlé a bledé typy 

Jedinci s velmi světlou pokožkou jsou nejnáchylnější ke spálení, čímž je větší prostor i pro výskyt závažných typů rakoviny - bazaliomu, karcinomu i melanomu. Častými místy výskytu opět bývají ta, která lidé mnohdy špatně nebo vůbec nechrání - okolo vlasů a uší, oční víčka a kolem rtů.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Mají rakovinu, přesto touží po milování

Pacienti s rakovinou se často stydí mluvit o sexu. Ale ani onkologové s nimi většinou nehovoří o tom, co nemoc bude znamenat pro jejich intimní život. Pro...

Výběr článků

Načítám