Hlavní obsah

Bezlepková strava už dávno není jen pro celiaky

Novinky, ema

V dnešní době se stávají stále větším trendem mezi vyznavači zdravé stravy bezlepkové potraviny. Mnoho z nich totiž tvrdí, že lepek není pro tělo vůbec prospěšný. Lepek se nachází v obilninách, konkrétně v ječmeni, žitu a pšenici. Jeho vyřazení ze stravy je pro nováčky zásadním oříškem.

Foto: Profimedia.cz

Pšenice se pro mnoho lidí stává zapovězenou potravinou.

Článek

V České republice přitom trpí skutečnou intolerancí lepku zhruba 50 000 osob, mnoho dalších však netuší, že jejich zdravotní problémy mohou být způsobeny právě celiakií. To je autoimunitní onemocnění, jež provází nepříjemné zdravotní problémy. Například průjem, nevolnost, zvracení, zácpa, nadýmání nebo malátnost a únava.

Bezlepková strava je trendem

Stále více lidí, kteří nemají s tolerancí lepku problém, se uchyluje k bezlepkové stravě. Proč? Konzumace lepkových obilnin je v dnešní době velmi oblíbenou, přesto ale mnoho lidí konzumuje pečivo téměř denně a někteří i opakovaně. Ale není to jen pečivo, lepek naleznete i v těstovinách, omáčkách, čokoládě, uzeninách a dalších. Někteří odborníci tvrdí, že naše tělo není připraveno na to, aby strávilo takové množství pšenice, a právě proto čím dál víc lidí trpí problémem intolerance lepku.

Jak tedy započít s bezlepkovou dietou, ať už je člověk celiak, nebo ne? V dnešní době moderní techniky to není nic složitého. Pro mladé lidi internet nabízí spoustu aplikací na chytré telefony, které jim při nákupech potravin rychle a jednoduše poradí, v čem je lepek a v čem nikoliv.

Naučte se číst informace na potravinách

Pokud je to pro vás poprvé a lepek chcete vyřadit buď z praktických, nebo zdravotních důvodů, budete zřejmě chvíli pátrat. Spousta lidí nakupuje intuitivně a častokrát se na obaly potravin skoro ani nepodívá. Tehdy samozřejmě nemohou ani tušit, co jejich oblíbené pochutiny obsahují.

Většina bezlepkových výrobků je označena znakem obrázkem přeškrtnutého stébla pšenice. Na některých potravinách je na zadní straně také tučně napsáno, že výrobek neobsahuje/obsahuje lepek. Na některých potravinách můžete objevit nápis „gluten free” v překladu tedy informaci, že daný výrobek neobsahuje lepek.

Zkuste bezlepkové alternativy

Když pořádně zapátráte, a s pomocí internetu nebudete muset moc dlouho hledat, narazíte na mnoho bezlepkových alternativ, a to jak pečiva, tak i sladkých a slaných pochutin. S postupem času a s rostoucí komunitou lidí, kteří nekonzumují lepek, roste poptávka po takových potravinách a firmy na to hbitě reagují.

Samozřejmě se nedá říct, že by existovaly plnohodnotné náhrady za potraviny obsahující lepek, nicméně pokud se člověk rozhodne jít touto cestou, v dnešní době už to není tak složité jako před několika lety. Nezapomeňte také, že do své stravy můžete automaticky zařadit přísun zdravých potravin, jako je zelenina, ovoce, ryby, sýry, drůbež a vejce, radí sofeminine.co.uk.

Pozor na alkohol

Ne všechen alkohol obsahuje lepek, ovšem najdou se i výjimky. A jedná se především o Čechy velmi oblíbené pivo. Je pro celiaky vhodné? Odborníci varují, že ne, ačkoliv v mnoha druzích je lepek obsažen pouze minimálně, takže by člověku neměl uškodit. Nízký obsah lepku obsahují například “ležáky”, ovšem absolutní tabu je pro celiaky pšeničné pivo, které, jak už název napovídá, nevhodným druhem alkoholu je.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám