Hlavní obsah

Když se z únavy stane zdravotní problém

Novinky, ema

Uspěchaný a hektický životní styl s sebou nese logicky i větší psychické a fyzické vypětí. A pak se samozřejmě není čemu divit, když postrádáme energii. Pokud se ale i při sedmi- až osmihodinovém pravidelném spánku stále cítíte unaveni, mělo by vás to varovat, že je něco v nepořádku.

Foto: Profimedia.cz

Přílišná únava může značit závažný zdravotní problém.

Článek

Pokud se vaše únava spíše než nedostatku spánku podobá malátnosti a slabosti, za vším může být skryta štítná žláza, která reguluje hladinu energie. To také znamená, že může naopak působit hyperaktivitu.

„Pokud lékař pojme podezření na tento problém, pacientovi odebere krev a z jejích výsledků se dozví, zda za vším stojí štítná žláza nebo jiný zdravotní problém,“ říká doktorka Roshini Rajapaksaová a dodává, že se onemocnění štítné žlázy většinou řeší medikamenty.

Na vině může být spánková apnoe

Denní ospalost s občasnými závratěmi většinou souvisí s přílišným stresem nebo se také objevuje v případě, že v těle koluje infekce. Lékaři většinou doporučují, aby člověk navštívil spánkovou laboratoř, která má za úkol vyloučit nebo naopak potvrdit spánkovou apnoi (poruchu spánku projevující se zástavou dechu). Taková nemoc samozřejmě narušuje noční spánek, aniž by si toho člověk byl vůbec vědom.

Většinou tato nemoc postihuje muže, kteří se po nevědomky probdělé noci probouzejí unavení a vyčerpaní. Nedostatek kyslíku při spánkové apnoi má negativní vliv na funkci srdce a cév a v souvislosti s nemocí se spekuluje i o vyšším výskytu mozkových příhod a infarktů.

Pokud vás trápí dušnost a pocit nedostatku kyslíku, Roshini Rajapaksaová pro health.com píše, že by to mohla být známka kardiomyopatie, tedy poškození vlastního srdečního svalu. Léčba je relativně obtížná, většinou se ale léčí podáváním léků, v nejvážnějších případech je nutné voperovat kardiostimulátor.

Cítíte se apatičtí, smutní a bez nálady? Na vině nemusí být zdravotní problém, ale smutek nebo deprese. Naštěstí tyto stavy, které většinou pocházejí z nedostatku pohybu nebo z nezdravého životního stylu, jde velmi snadno napravit.

A jaro a teplé počasí jsou pro ně ideálním obdobím. Pokud se ale člověk začne cítit unavený a apatický i přesto, že se v jeho životosprávě nic nezměnilo, měl by vyhledat lékaře, který s ním jeho případ bude dále konzultovat a hledat řešení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám