Hlavní obsah

Obezitou trpí čtvrtina lidí i domácích mazlíčků

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obezitou v dnešní době trpí stejné procento lidí, jako jejich domácích mazlíčků. Spousta majitelů nad tím ale mávne rukou a dál od stolu krmí své psy a kočky. Jenomže mnozí nevědí, že zvířecí obezita má velká zdravotní rizika.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V České republice trpí obezitou podle Státního zdravotnického ústavu 22 % mužů a 25 % žen. Bohužel kila navíc nejsou jen vadou na kráse. S nadměrnými kilogramy jsou totiž spojovány i další zdravotní problémy, jako je cukrovka či vysoký krevní tlak.

Člověk svou váhu může, pokud se snaží, relativně dobře zredukovat. Ovšem domácí mazlíček, který je na péči svého pána absolutně odkázaný, s nadměrnými kilogramy sám nic nezmůže. A majitelé si často neuvědomují, že vlivem toho, jak své čtyřnohé miláčky krmí, mohou i oni trpět obezitou.

„V současné době mazlíčci trpí podobnými chorobami jako lidé, většina nemocí je ovlivněna nesprávnou stravou a omezeným pohybem, což způsobuje obezitu. Nekrmte psa jako sebe, místo pamlsků mu dopřejte více procházek a pohybu,“ radí Vladimír Kotrba z veterinární ambulance Milevsko.

Na rozdíl od lidí je ale obezita u zvířat spojená s výrazně většími zdravotními problémy než u lidí. Můžeme jmenovat například snížení imunity, zhoršení kvality kůže a srsti, onemocnění srdce a dýchacího ústrojí, cukrovku, poškození páteře, artrózu a další.

Zvířata musí hubnout podobně jako lidé

Obezita přesahuje o 15-30 % ideální váhu zvířete. Většinou vzniká kombinací nadměrného příjmu kalorií a také nedostatkem pohybu. Pokud má vaše zvíře obezitu, Lucie Repová z Royal Canin říká, že ze všeho nejdříve je třeba změnit přístup a zapojit celou rodinu. „Při redukci váhy je ale také nezbytné vyměnit krmivo za nové, které má snížený obsah kalorií.”

A pozor. Nejen u lidí, ale i u zvířat se můžete setkat s jo-jo efektem. Krmivo by mělo obsahovat méně tuku a více bílkovin, proto je vhodné začít sledovat přebaly zvířecího krmiva, případně se poradit s veterinářem.

Pokud ale zahájíte kroky k redukci váhy zvířete, musíte začít s úpravou krmiva a vymezit se proti pamlskům, které obsahují cukry, tuky a škrob. Další zásadou je také zásadně nekrmit zvíře lidským jídlem. Stejně jako u lidí je zapotřebí zvýšit pohyb zvířete, protože jedině tak budete na dobré cestě zredukovat jeho váhu a zkvalitnit a prodloužit čtyřnohému společníkovi život.

Reklama

Výběr článků

Načítám