Hlavní obsah

Potravina, která snižuje hladinu cholesterolu

Každodenní konzumací se tento přírodní „zelený lék” trochu prodraží. Ovšem na druhou stranu může avokádo znamenat zásadní pomoc v případě, kdy člověk trpí nezdravě vysokou hladinou cholesterolu v krvi, tvrdí vědci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Avokádo patří k nejzdravějším plodům, jaké naše planeta člověku nabízí. Zelené peckovice hruškovce přelahodného obsahují velké množství vitamínů a minerálů, ale také antioxidantů a dalších biologicky aktivních látek, které v těle pomáhají zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu a naopak snižovat hladinu toho nezdravého.

Pravidelná konzumace avokáda může dokonce snížit cholesterol stejně jako léky.

Proti hraje vysoká cena

U avokáda však vyvstávají dva jiné problémy. Je to ovoce dovážené, takže jeho cena je vysoká – alespoň pro každodenní konzumaci. Navíc pojídání avokáda v zemích, kde se nepěstuje, není úplně ohleduplné s ohledem na ekologii a zdraví celé planety.

Hruškovec přelahodný roste v tropech a části subtropů, kde ani v zimě není mráz. Vůči němu totiž není vůbec tolerantní. Nicméně avokádo se dováží do všech koutů světa a i v Česku se stalo oblíbenou surovinou pro výrobu pomazánek a teplé kuchyně.

Vědci z USA zjistili, že když člověk s nadváhou či obézní začne avokádo konzumovat denně, sníží obsah nebezpečného cholesterolu ve své krvi, i když pojídá běžnou americkou stravu, v níž většina energie (jednapadesát procent) pochází ze sacharidů, třetina z tuků a šestnáct procent z bílkovin.

Studie publikovaná Americkou kardiologickou asociací také zdůrazňuje význam středomořské diety, bohaté na ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny, tučné ryby a olivový olej či ořechy. Právě rostlinné a rybí tuky jsou důležité pro zdraví srdce a cév a mají podle odborníků v jídelníčku převažovat nad tuky živočišnými.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám