Hlavní obsah

Zánětem v ústech trpí většina z nás, mnozí o tom ani nevědí

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z dlouhodobého sledování stavu ústní dutiny českými zubními lékaři vyšly velmi alarmující výsledky. Devět z deseti Čechů má v ústech nějaký druh závažného zánětu, přičemž většina o tom ani neví. Chronické záněty totiž tak často nebolí. I malý neřešený zánět však může záhy přerůst v parodontitidu nebo nepříjemný zápach z úst.

Foto: Profimedia.cz

I malý neřešený zánět může přerůst v parodontitidu.

Článek

Nejčastější jsou záněty dásní, které se zpravidla projevují zvýšenou krvácivostí, v dalším případě jde o zánět zubních kořenů. Může jít o chronický stav, o kterém nemusí jeho nositel ani vědět. Zánět v kořeni zubu se často odhalí až při provedení tzv. panoramatického rentgenu, kde jsou kolem kořenu zubu znatelné zánětlivé „váčky“.

„Přítomnost váčků je pro mnoho klientů překvapujícím zjištěním. Často se spící chronický zánět mění v ten akutní v momentu celkového oslabení organismu,“ vysvětluje MUDr. Jan Stuchlík z Dentální kliniky Jan Stuchlík a dodává: „V akutním stavu je váček velmi bolestivý a celý proces léčby může trvat i několik měsíců. Pacient často nenávratně přichází o postižený zub.“

Léčba nebo předcházení zánětům v ústní dutině spočívá především v nápravě domácí péče o chrup a dodržování pravidelných návštěv u profesionálních dentálních hygienistů. Tam klientovi vyčistí všechna méně dostupná místa a hlavně dostane znovu podrobnou instruktáž, jak o zuby správně pečovat.

Správná technika čištění zubůVideo: Novinky

„Pomůcky k zubní hygieně jsou hitem a je jich velký výběr, nicméně bez správné techniky čistění zubů a návyku ke každodennímu používání mezizubních kartáčků a dentální nitě jsou to jen vyhozené peníze,“ upozorňuje pražská dentální hygienistka Monika Sojková.

Léčba již propuknutého zánětu zubního kořene bývá zpravidla složitější. Musí dojít k vyčistění kořenových kanálků a jejich zaléčení. Celý postup se opakuje až do úplného odstranění zánětu a následně se kanálky zaplní.

Dentální hygiena od profesionálaVideo: Novinky

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám