Hlavní obsah

Až čtvrtinu párů v ČR trápí neplodnost

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud partneři řeší problém s otěhotněním, tedy s plodností, měli by si uvědomit, že se jedná o společný problém a nesnažit se házet odpovědnost na tu či onu stranu. Jen v Česku se s neplodností potýká 20 - 25 % párů.

Foto: Profimedia.cz

Až 25 % českých párů se potýká s neplodností.

Článek

Zhruba u čtyřiceti procent případů je problém jasně na straně ženy, u čtyřiceti na straně muže a ve dvaceti procentech u obou, uvedl před časem pro Novinky MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny Gest. Z těch 40 % se přibližně třetina týká hormonálních, třetina mechanických a třetina dalších problémů, dodal.

Podle posledních evropských výzkumů má plně zdravé a funkční spermie jen necelých 48 % mužů ve věku do 37 let. Přitom muži většinou nemají ani tušení o tom, že u nich existuje nějaká komplikace.

Je také o něco těžší přesvědčit je, aby podstoupili vyšetření. Existují tři vyšetření, která by měli muži podstoupit, aby mohli včas odhalit a odstranit problémy s početím. Tělesné vyšetření, vyšetření na spermiogramu a hormonální vyšetření.

Tři vyšetření

Při potížích s početím se muži v první řadě podrobují celkovému tělesnému vyšetření. To sleduje sekundární pohlavní znaky a velikost varlat. Vyšetření na spermiogramu odhalí kvalitu a pohyblivost spermií. Nejedná se o invazivní řešení, muž zde pouze odevzdá vzorek spermatu. Podle Šulce mají muži s tímto vyšetřením občas problém. „Nebolí to, je to trochu žinantní, ale důvodem je spíše strach, že se ukáže, že je u něj chyba. A to řada mužů radši nechce vědět,“ řekl.

Hormonální vyšetření se zaměřuje na koncentraci testosteronu. Podstupují ho muži, kteří mají abnormální hodnoty spermiogramu. Jedná se zejména o osoby, které mají koncentraci spermií nižší než 10 miliónů na 1 mililitr, muže s poruchou sexuálních funkcí nebo o ty, jejichž příznaky značí endokrinologické onemocnění.

„V rámci hormonálního vyšetření se u mužů zaměřujeme na koncentraci testosteronu, luteinizačního hormonu, folikulostimulačního hormonu a prolaktinu, a také jejich vzájemný poměr. Na základě těchto informací můžeme dobře vyhodnotit, zda má neplodnost muže hormonální charakter, a kde konkrétní problém tkví. Poměrně často nacházíme zvýšenou koncentraci folikulostimulačního hormonu, tvořeného v hypofýze, která je symptomem závažných problémů se samotnou tvorbou spermií,“ objasňuje sexuolog a gynekolog MUDr. Pavel Turčan.

Na kvalitě, pohyblivosti a také počtu spermií závisí mužská plodnost. Dříve se udávalo, že by zdravý muž měl mít v jednom mililitru semene 80 až 120 miliónů spermií, přičemž nejméně 50 % z nich by se mělo aktivně pohybovat směrem k vajíčku. Situace se však změnila a stanovená kritéria se pod vlivem řady faktorů zmírnila.

„V současné době je podle Světové zdravotnické organizace pro splnění normálního počtu dostačující pouze 15 miliónů spermií na 1 ml, a přesto má přibližně 40 % světové mužské populace spermie narušené tak, že má problém s početím dítěte. Kvalita spermií hraje v mužské plodnosti nezastupitelnou a rozhodující roli,“ potvrzuje negativní trend Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma, která se zaměřuje na problematiku mužské neplodnosti.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Problémem ale může být i nadbytek estrogenů, které se často projevují problémy s erekcí. Hormonální porucha je však primární příčinou neplodnosti jen u méně než 3 % testovaných mužů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám