Hlavní obsah

Skladba jídelníčku může výrazně ovlivnit problémy s artrózou

Novinky, das

Bolesti kloubů způsobené osteoartrózou trápí především starší lidi. Vznik a vývoj tohoto onemocnění ale můžeme ovlivnit již poměrně brzy správnou výživou tkání pohybového aparátu.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nejvýraznější projevy artrózy patří především bolest a ztuhlost kloubů při zátěži.

Článek

Osteoartrózu způsobuje hned několik příčin. Jednak genetické dispozice, poruchy metabolismu, zlomeniny kloubů, opakované drobné úrazy při sportu nebo fyzické práci či stereotypní zátěž kloubů. Ale také nadváha, zhoršená činnost ledvin anebo chybné postavení kloubů - kolena do X nebo nohy do O.

Selhání obnovy kloubní chrupavky se tak může objevit již v mladém věku. Velmi pak záleží, jak své klouby zatěžujeme sportem či nevhodným pohybem.  A poté také, čím se stravujeme.

Pokud strava neobsahuje dostatek antioxidantů (selenu, zinku, vitamínů A, C, E) a bílkovin, zejména kolagenu, který je základní stavební látkou kostí, chrupavek, kloubního pouzdra, vazů a šlach, pak může docházet k o to horší prognóze onemocnění.

První projevy poškození

Mezi nejvýraznější patří především bolest a ztuhlost kloubů při zátěži, dále pak citlivost na chlad a počasí, bolesti svalů, výrazné zhoršení pohyblivosti nebo dokonce i bolesti během noci. Typická je také tzv. startovací bolest a ztuhlost, která vzniká především ráno po probuzení, případně po jiném delším klidu.

Skladba potravin může pomoci i ublížit

Dědičnost bohužel nepřelstíme, nicméně ke zlepšení stavu může pomoci i pouhá změna skladby jídelníčku.

Co by měl obsahovat jídelníček
Vitamín A můžete doplnit především konzumací jater (ne v těhotenství), mrkve, meruněk, manga, sladkých brambor a ananasového melounu. Všechny tyto potraviny jsou vynikajícími zdroji beta-karotenu, z něhož si tělo vitamín A samo vyrábí.
Bohatým zdrojem vitamínu C jsou červené a žluté papriky, kiwi, pomeranče, kadeřávek, zelí, šípky a černý rybíz.
Vitamín E se nachází v avokádu, ořechách, slunečnicových semenech a olivovém oleji.
Selen najdete ve všech druzích ryb, mase, celozrnném pečivu, obilninách, vejcích a pivovarských kvasnicích.
Kolagen je nejlepší dodávat ve formě kolagenních peptidů, kterých by mělo být v denní dávce 3000 až 10 000 mg. Kolagenní peptidy dodávají stavební látky, přinášejí informace a tím stimulují tvorbu vlastního kolagenu, který tvoří 30 % všech tělních bílkovin.
Potrava osob, které často trápí zánětlivá onemocnění kloubů, by měla navíc ještě obsahovat potraviny s obsahem nenasycených mastných kyselin, neboť účinkují proti zánětům (losos, makrela, sardinky, pstruh a podobně). Zánět může tlumit i rybí tuk.
Klouby v nemalé míře negativně ovlivňuje i stres. Když se svaly upnuté k bolestivému nebo vysazenému kloubu křečovitě stáhnou, zabrání tak návratu kloubu do správné polohy. Ve stresu mohou svaly navíc ztuhnout a tím se celý stav dále zhorší. Napětí lze uvolnit masáží, pomáhá také správné držení těla. K omezení negativního vlivu, který stres přináší, je vhodná třezalka, lecitin, hořčík a vitamín B.
Čemu se raději vyhnout
Je dobré se vyhnout bramborám a ostatním lilkovitým plodinám, jako jsou rajčata lilek apod. Pokud se ale lilkovitých plodin nedokážete úplně vzdát, doplňte je kmínem, který eliminuje škodlivé účinky solaninu z brambor.Rajčata by měla být vybírána spíše od tuzemských pěstitelů, kteří sklízejí rajčata zralá, zatímco dovozová rajčata jsou sklízena zelená s vysokým obsahem tomatinu a jejich dozrávání je řízeno chemicky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám