Hlavní obsah

Jak menstruace ovlivňuje pleť

Novinky, bok

Od určitého věkového období se součástí života každé ženy stane menstruace. Tento více či méně pravidelný cyklus naznačuje, že se žena dostala do reprodukční fáze a je teoreticky připravena plodit děti. Menstruace s sebou ale nese i nemalé problémy. Bolesti, stres, změnu nálad, ale také třeba potíže s pletí.

Foto: Profimedia.cz

Období menstruace mají mnohé ženy spojeny nejen s nepříjemnými bolestmi a změnami nálad, ale také často se zhoršenou kvalitou pleti.

Článek

Měsíční menstruační cyklus každé ženy řídí v těle různé hormony, které jsou bohužel zodpovědné i za různé tělesné projevy, které jsou s menstruací spojovány.

„Před obdobím menstruace se hladiny hormonů v těle zvyšují, zároveň dochází i ke zvýšené stimulaci mazových žláz. Nadměrný maz pak ucpává póry, kde se množí bakterie. To vysvětluje, proč se mnohé ženy potýkají před menstruací se zvýšeným výskytem akné,” vysvětlil pro Women´s Health magazine dermatolog Josh Zeichner.

Co všechno se tedy děje s pokožkou v období menstruace?

Zvýšená produkce mazu 

Během posledních 14 dnů cyklu (průměr běžného cyklu je zhruba 28 dní) je v těle nízká hladina estrogenu a naopak vysoké hladiny androgenů. V takovém případě dochází k největší produkci mazu, čímž hrozí častější ucpávání pórů a tvorba akné.

„Rozhodně apelujeme, aby ženy tyto pupínky nijak nemačkaly či jinak neodstraňovaly. Mohou tím jen zhoršit bakteriální infekci, navíc může v místě dojít k trvalému poškození kůže,” vysvětluje Kecia Gaitherová, lékařka na oddělení porodnictví a gynekologie v Brookdale University Hospital v New Yorku.

Zvětšené póry 

V některých dnech před menstruací ženy pozorují, že jsou jejich póry na kůži (převážně obličeje) jakoby větší. Za to může nárůst progesteronu a testosteronu, ke kterému dochází zhruba týden před začátkem periody. Vlivem hormonů opět dochází k větší tvorbě mazu, což póry více ucpává a ty pak vypadají větší.

„Ke zmírnění podobných projevů doporučuji ošetření pleti produkty s kyselinou salicylovou, která póry vyčistí,” uvádí dermatolog Michael Lin.

Suchá pokožka 

V období periody dochází k poklesu hladiny estrogenu, což pokožku dehydratuje. Pro udržení potřebné vlhkosti proto v tomto období více než kdy jindy používejte vhodné hydratační krémy.

Zvýšená citlivost na sluneční záření 

Stejné hormony, které mají na svědomí ucpávání pórů, způsobují v období menstruace také citlivost na sluneční záření a s tím spojené možné zarudnutí pokožky, jak uvádí lékařka plastické chirurgie Dana Khuthailaová.

Největší citlivost je podle ní těsně před a během menstruace, je tak vhodné mít po ruce přípravky s dostatečným ochranným faktorem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám