Hlavní obsah

Dvě vydatná jídla denně jsou pro diabetiky prospěšnější než pravidelné menší porce

Novinky, bok

Bez správného stravování se zdravého životního stylu jen těžko docílí. Kdo chce navíc hubnout, hledá ideální složení svého jídelníčku, aby snáze uspěl. Všeobecně se radí jíst zdravě, pravidelně a raději více menších porcí než pořádat velké orgie, a to především když lidé trpí cukrovkou. Podle nejnovějších zjištění českých odborníků je ale pro tyto pacienty možné i další řešení.

Foto: Profimedia.cz

Zdravá a vydatná snídaně nejen nastartuje metabolismus, je prý vhodná pro diabetiky i při regulaci tělesné hmotnosti a kontrole krevního cukru.

Článek

Na pravidelném stravování, při kterém se člověk nepřejídá ani nehladoví, není rozhodně nic špatného, odborníci ho proto doporučují. Ještě více ale doporučují diabetikům dopřát si alespoň dvě vydatná jídla denně (snídani a oběd), přičemž samotný počet šesti jídel nemusí být dodržován.

Jak totiž dodávají, dvě energeticky vydatná jídla denně nejen pomáhají regulovat tělesnou hmotnost, ale zároveň i kontrolovat hladinu krevního cukru.

Čeští lékaři svá tvrzení dokládají i výsledky nedávno vyhodnocených testů. Při těch prý jasně vyplynulo, že lidé s cukrovkou konzumující vydatnou snídani a oběd v průměru shodili o více než kilogram více než ti, kteří sice jedli pravidelně šestkrát denně, ale striktně přitom kontrolovali velikost porcí.

S úsměvem tak odborníci potvrzují již dlouho známé přísloví – snídat jako král, obědvat jako princ (rádce) a večeřet jako chuďas, cituje i britský server Dailymail, který vedle dalších zahraničních médií publikoval výsledky zprávy českých odborníků.

Vydatně jíst a nehladovět 

Studie se konkrétně zúčastnilo celkem 54 pacientů ve věku 30–70 let, u kterých byla diagnostikována cukrovka 2. typu. Ti byli rozděleni do dvou skupin, přičemž každá dostala určený přesný dietní režim, který obsahoval o 500 kalorií méně, než je doporučené denní množství.

Diety u obou skupin byly stejného složení, co se týče živin i kalorií. Jedna skupina však dostávala šest menších porcí po dobu 12 týdnů (tři měsíce), zatímco druhá měla možnost bohaté snídaně a oběda (a nedodržovala pravidlo šesti jídel denně). Poté se skupiny v dietních programech vyměnily a pokračovaly tak další tři měsíce.

Po tomto období lékaři měřili u pacientů různé hodnoty, včetně úbytku hmotnosti a také obsahu tuku na játrech. Při obou dietních programech jedinci shodili, ti, kteří si dopřávali vydatnou snídani a oběd, však o něco více než ti se šesti menšími porcemi denně (3,7 kg oproti 2,3 kilogramu), jak potvrdila i lékařka Hana Kahleová z Centra diabetologie IKEM v Praze.

Obsah tuku na játrech také poklesl u obou sledovaných skupin, u jedinců stravujících se vydatněji ale opět o něco více.

„V současné době se diskutuje, zda je zdravější jíst častěji menší jídla, nebo větší jídla s delšími časovými odstupy. Přestože se diabetikům doporučuje jíst častěji a zdůvodňuje se to lepší kontrolou glykémie, zde se podařilo prokázat, že toto opatření vedlo u diabetiků 2. typu k většímu váhovému úbytku i zlepšení citlivosti na inzulín a dalších metabolických ukazatelů spojených s diabetem,“ dodává předsedkyně České diabetologické společnosti prof. MUDr. Terezie Pelikánová, DrSc., která studii vedla.

Nadváha není jen estetický problém 

Nadváha představuje celosvětově stále narůstající problém, a není rozhodně nepříjemná jen z estetického hlediska. Nese s sebou totiž i řadu zdravotních potíží – kardiovaskulární onemocnění, problémy kožní, ortopedické, v horším případě i selhávání orgánů nebo nádory, a samozřejmě také právě diabetes.

Podle zjištění trpí diabetem jen v České republice více než 800 tisíc lidí a noví pacienti stále přibývají. Nová léčebná strategie a výsledky českých vědců jsou výrazným posunem při léčbě diabetu. I tak je ale podle samotných aktérů průzkumu celou věc potřeba ještě dále zkoumat. Jedním ze sledovaných bodů by měly být například frekvence a přesné načasování jednotlivých jídel u diabetiků.

Reklama

Související články

Dobrá nálada podporuje zdravý životní styl

Naše stravovací návyky se často mění podle aktuální nálady. Výzkumy ukázaly, že když jsme šťastní a spokojení, máme tendence jíst zdravěji a pravidelněji....

Prohřešky, které vedou k přejídání

Zkuste se vyvarovat nezdravých zvyků, které obalují váš pas, stehna i břicho nadbytečnými kily. Pokud máte po jídle relativně často pocit plného žaludku, něco...

Výběr článků

Načítám