Hlavní obsah

Od narození žila v naprostém tichu. Po 40 letech konečně uslyšela lidský hlas

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Joanne Milneová trpí od narození tzv. Usherovým syndromem. Ten se projevuje současným výskytem hluchoty a slepoty. Žena ale díky operaci, která jí byla provedena v jejích čtyřiceti letech, zažila něco, co jí změnilo život. Poprvé uslyšela lidský hlas.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Od narození hluchá žena se rozbrečela, když poprvé uslyšela hlasVideo: Reuters

 
Článek

Joanne nebyla nikdy zvyklá na to, že ji někdo osloví, že uslyší dětský smích, nevěděla, jaké to je, když mluví někdo, kdo je jí blízký. Nedovedla si představit žádný zvuk, žila v absolutním tichu. Usherův syndrom zapříčinil její hluchotu, ve dvaceti letech se jí začal rapidně zhoršovat i zrak, což s nemocí souvisí.

Se svým osudem se ale rozhodla bojovat, a proto ve svých čtyřiceti letech podstoupila operaci, při níž dostala kochleární implantáty. Po operaci musela čekat dlouhé čtyři týdny, než se lékaři rozhodli, že je na jejich spuštění připravená a plně zotavená po operaci.

A zákrok se povedl. Po čtyřiceti letech čekání na Joanne Milneovou mluví lékařka, vypočítává dny v týdnu, vyjmenovává měsíce. Ženě, která si na svět beze slov dříve musela zvyknout, se začíná otvírat nový svět.

Její dojemná reakce, kdy si s prvními zaslechnutými zvuky začíná zakrývat tvář, vzlykat a lapat po dechu, byla natočena a video se rychle šíří po celém světě.

„Stále nemohu přestat plakat, otevřel se mi nový svět,” říká Milneová a dodává, že to byl rozhodně její nejdojemnější okamžik v životě. „Je to neuvěřitelně emocionální. Jak zvuk vypínače u osvětlení, tak i třeba vypnutí tekoucího kohoutku. Mí známí už se mě nemusí dotýkat, aby se mnou mohli promluvit,” řekla dojatá žena deníku Dailymail.

Reklama

Výběr článků

Načítám