Hlavní obsah

Nevěřte báchorkám o hemoroidech

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada soukromých klinik nabízí bezbolestné odstranění hemoroidů, tedy jakýchsi křečových žil na konečníku. Měli byste ale vědět, že takový zákrok neexistuje.

Foto: http://manipurayoga.biz

Na hemoroidy mohou pomoci i cviky jógy.

Článek

Nikdy není idylicky bezbolestný, i když z něj anestezie umí udělat výkon velmi přijatelný pro pacienta. Lékaři používají při ambulantních zákrocích znecitlivující injekce. Díky nim je dobře zvládnou i lidé se zvýšeným prahem bolestivosti.

Lékaři volí na hemoroidy různé druhy metod. Všechny využívají stejný princip. Zamezí výživě postižené žíly a ta díky tomu sama přirozeně odumře. Některé ambulance pracují s gumovými kroužky, které nasadí na postižený úsek žíly, jiné s infračerveným paprskem či se speciálně modulovaným elektrickým proudem nebo se zmrazením – tedy s kryoterapií, případně s dalšími metodami.

Čím dříve, tím je zákrok šetrnější

Hemoroidy nebo, jak se někdy říká, zlatá žíla trápí u nás několik miliónů pacientů. Odborníci odhadují, že u lidí nad 50 let je to polovina populace. S postupujícím věkem toto procento výrazně stoupá. Jak uvedené potíže poznáme a jak se jim můžeme bránit?

Zlatá žíla se obvykle hlásí svěděním a pálením konečníku, případně bolestmi při tvrdší stolici anebo zácpě. Jakmile se ozve, měli bychom okamžitě zajít k lékaři, nejlépe na chirurgickou ambulanci velké nemocnice a tam hledat specialistu na zmíněný problém. Odborně se mu říká proktolog. Na tomto pracovišti musí ošetřit hodně pacientů, a mají tedy i značnou zkušenost s tím, jak problém řešit. Kdo je na tom finančně lépe, může zajít na proktologické oddělení některé ze soukromých klinik.

Většina postižených přichází bohužel s pokročilými potížemi, kdy hemoroidy krvácejí nebo vyhřezávají ven z konečníku, případně hrozí další vážné potíže. Což je pochopitelně horší situace než při prvních problémech, kdy lékaři volí šetrnější metody, a nemocný má tedy větší šanci na lepší výsledek.

Prevence problému předejde nebo ho oddálí

Nejlepší je zlaté žíle předejít nebo její vznik oddálit. Preventivně působí několik věcí.

  • Dostatečná konzumace vlákniny. Jíst potřebné množství ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, luštěnin, ale třeba také psyllium nebo mořské řasy. Vláknina zlepšuje střevní mikroflóru, činnost střev a zvláčňuje stolici, která pak nedráždí postižené úseky konečníku. Doporučené denní množství této látky zvládnou v ČR jen dvě procenta lidí, většina populace spořádá sotva polovinu.
  • Pití vhodných tekutin (2,5 až 3 litry), to znamená hlavně čisté vody, bylinných čajů a ne příliš sladkých džusů. Potřebujeme je ke správné funkci organismu, ale také na sebe vážou vlákninu, která pak nejlépe účinkuje právě za této podmínky.
  • Pravidelný, nejlépe každodenní pohyb. Nemusí přitom jít o žádné náročné nebo vrcholové výkony, stačí třeba půlhodinka svižné chůze nebo nordic walkingu denně. Ne příliš vhodná je cyklistika. Dlouhé sezení v sedle oblast konečníků spíše překrvuje.

Ideálním cvikem je stahování a povolování konečníku. Třeba na zastávce, v dopravních prostředcích nebo ve frontě. Posílíte a prokrvíte tím svěrače. Jde o velmi užitečnou prevenci hemoroidů. Milovníci jógy mohou zkusit některé doporučené cviky, třeba halásanu – pozici pluhu.

Co zvyšuje riziko

Stav hemoroidů naopak zhoršuje dlouhé sezení, které nekompenzujeme častým protažením, cviky nebo pohybem. Není náhodou, že velmi často trápí řidiče kamiónů nebo dálkových autobusových linek a vůbec lidi se sedavým zaměstnáním.

Dalším rizikovým faktorem je nadváha. Zvyšuje při sezení tlak na konečník a zhoršuje jeho prokrvení. Z podobného důvodu trápí hemoroidy i spoustu žen, které prožily těhotenství, a zvláště ty, které při něm hodně přibraly. Jejich situaci zhoršuje ještě tlak plodu do pánevní oblasti. K velkému zatížení žil i cév dochází rovněž při samotném porodu.

Problémy přinášejí také potíže s vyprazdňováním: častá zácpa, dlouhé a usilovné tlačení, chronické průjmy apod. Vhodné není ani kouření, které dramaticky urychluje proces kornatění oběhového systému a zvyšuje riziko vzniku křečových žil, a tedy i zlaté žíly.

Pokud nezanedbáme prevenci a vyhneme se rizikovým faktorům, má většina z nás velkou šanci, že vznik hemoroidů odsune do pozdního věku.

Reklama

Související témata:

Související články

Tylakoidy jako zázračný pomocník při hubnutí

Mezi oblíbené a hojně konzumované potraviny patří ve dnešní době listový špenát. Tato zelenina zřejmě ale skýtá i řadu výhod pro ty jedince, kteří se potýkají...

Výběr článků

Načítám