Hlavní obsah

Tylakoidy jako zázračný pomocník při hubnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi oblíbené a hojně konzumované potraviny patří ve dnešní době listový špenát. Tato zelenina zřejmě ale skýtá i řadu výhod pro ty jedince, kteří se potýkají s nadváhou. Vědci odhalili, že tylakoidy ve špenátu by jim mohly pomoci ovládnout neutuchající chuť k jídlu.

Foto: Profimedia.cz

Lidem s nadváhou by prý mohl pomoci špenát, podle odborníků snižuje chuť k jídlu.

Článek

Lidem s nadváhou a především neustálou chutí na jídlo by mohl pomoci listový špenát. Švédští vědci tvrdí, že látka vyskytující se v listech této zeleniny pomáhá omezovat chuť k jídlu a množství zkonzumované potravy, čímž pomáhá hubnout. Výtažek ze špenátu tak chtějí používat pro přírodní léčbu obezity.

Profesorka Charlotte Erlansonová-Albertssonová z Lundské univerzity objevila ve špenátu silný regulátor chuti k jídlu – tylakoid. Ten pomáhá omezit množství zkonzumované potravy a ulevit od záchvatů hladu a chutí.

Konzervované potraviny a uzeniny jsou podle profesorky Erlansonové-Albertssonové tráveny především v horní části trávicího traktu, takže se nestačí vytvořit dostatek klíčových hormonů, které by mozku daly jasný signál, že má přestat toužit po jídle a jíst. Tylakoid přitom produkci těchto hormonů usnadňuje a upravuje funkci tenkého střeva.

Tylakoidy působí také na vstřebávání tuků, tento proces znesnadňují, takže se do trávení tuků musí zapojit celé tenké střevo. Tím je více zaměstnáno a nevysílá mozku signál, že potřebuje další jídlo.

Pouhou konzumací špenátu se zhubnout nedá

Ovšem profesorka Erlansonová-Albertssonová zároveň upozorňuje, že pouze konzumací špenátu se rozhodně zhubnout nedá. Lidé by ho museli denně sníst veliké množství. Navíc tělo neumí přijímat tylakoidy z čerstvých, nezpracovaných listů. Odborníci doporučují listy nejlépe rozmačkat nebo rozmixovat v mixéru, aby se z něj uvolnily všechny potřebné živiny.

Ve svém výzkumu se také chystá profesorka pokračovat dál, látky hodlá izolovat a koncentrát podávat osobám s problémy s přejídáním a obezitou. Pozitivně jí totiž vyšel test, kdy patnácti lidem vpravovala každé ráno do těla špenátový extrakt. Tito jedinci poté snáze odolávali pokušení dojídání a mlsání mezi jídly. Ukázalo se, že měli vyšší hodnoty hormonů sytosti i stabilnější hladinu glukózy v krvi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám