Hlavní obsah

Ploché nohy trápí většinu populace

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nohy jsou nejzatěžovanějšími částmi těla. Přitom většina z nás se o ně nestará do chvíle, než začnou bolet. To je samozřejmě špatně. Tak jako u jiných nemocí je ze všeho nejdůležitější prevence. Ploché nohy totiž nejsou jen estetický problém, dost často mohou i za další zdravotní komplikace, jako jsou bolesti kyčlí, opakované bolesti hlavy či častější úrazy kolenou.

Foto: Profimedia.cz

Nohy jsou nejzatěžovanějšími částmi těla.

Článek

„K ortopedům chodí nejčastěji lidé s bolestmi plosek nohou. Jde o téměř 80 % lidí, kteří trpí chybným tvarem nohy, například sníženou podélnou klenbou, příčně plochýma nohama, postavením pat do písmene X či statickými deformitami prstců, jako jsou vbočené palce, kladívkové prstce a podobně,“ vysvětluje ortoped MUDr. František Picek z pražského ORP centra.

Přitom mnohdy stačí zvolit správnou obuv, naučit se protahovací cvičení či sáhnout po speciálních stélkách do bot.

Správná vložka do bot by měla být dynamická, pružná, zajišťující maximální kontakt s ploskou a v ideálním případě lehce „doupravená“ tak, aby korigovala případné vady či nevhodné pohybové stereotypy nohou.

„Bohužel ne všechny ortopedické stélky, které nabízejí prodejci obuvi, jsou dobré. Dost často jde o vysloveně špatný produkt – stélky jsou tvrdé, nepoddajné. Bohužel právě takové stélky jedince vysloveně otráví od nošení jakýchkoli jiných vložek v botách,“ dodává MUDr. Picek.

Jak zjistíte, že máte ploché nohy

Lidé s vysokou klenbou často bolí klenby, jelikož je hodně zatěžují. Pokud je trápí příčně plochá noha, pak je bolí přednoží a zánártní kůstky. Naopak u podélně ploché nohy bolí kotník a přední část bérce.

Bolest na sebe upozorní nejčastěji v okamžiku, když jsou chodidla nejvíce namáhaná, tedy po dlouhé chůzi či tehdy, pokud jedinec dlouho stojí nebo běhá.

K odhalení problému může pomoci tzv. otiskový test – jednoduše otiskněte mokré chodidlo na podložku.

Foto: ORP centrum

Otiskový test

Jak je to u malých dětí

U dětí se klenba vyvíjí postupně – nejdříve kolem čtvrtého roku věku, kdy je noha normálně vbočená a klenba je vyplněna tukovým polštářem. Proto otisk nohy malých dětí vypadá jako plochá nožička, ale ve skutečnosti tomu tak není. Je tedy zbytečné v tomto věku řešit postavení dětských nožiček nebo vtáčení špiček.

Zhruba mezi 4.– 6. rokem života se začíná formovat podélná klenba nožní. Do té doby by se rodiče měli zaměřit hlavně na nápadnější stranové asymetrie v chůzi a dbát na kvalitní a zdravou obuv.

Typická noha dnešní ženy

Ženy nosící boty s hodně vysokým podpatkem či s velmi úzkou špičkou po celý den své nohy vysloveně ničí. Nohy kloužou logicky dopředu a tím se mačkají prsty, dochází tak k tvrdnutí kůže, vzniku kuřích ok a takzvaných kladívkových prstů, kdy kloub zůstává ohnutý.

„Navíc pro udržení stability tyto ženy musí při chůzi mírně pokrčit kolena a kyčelní klouby a zároveň podsadit pánev, čímž mění výšku těžiště. Jedná se tedy o skutečně náročný výkon, při kterém se přetěžuje oblast křížo-kyčelních kloubů a krční obratle. Výsledkem jsou pak dlouhodobé bolesti páteře, kyčelních kloubů, zkrat Achillových šlach a propad příčné nožní klenby,“ dodává MUDr. František Picek.

Jednoduché cviky pro ploché nohy
Ohýbejte, natahujte prsty na nohou, kružte jimi.
Válejte míček mezi ploskami chodidel.
Zdvihejte prsty malé předměty, pohybujte prsty po podložce, přenášejte váhu z přední do zadní části chodidla.
Čtěte také
Martha Issová a Anna Polívková“: (ne)snesitelná dvojka
Martha Issová a Anna Polívková povídají o tom, jak spolu bydlely, i o svém divadelním představení. Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo.

První pomoc pro ploché nohy

Vhodné protahovací cviky, které jedince naučí fyzioterapeut – stačí 10 min. denně

Vhodné dynamické vložky do obuvi, které si sami vyšlapete.

Snížení nadváhy

Podpatky maximálně 4 cm

Vhodná kvalitní obuv

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám