Hlavní obsah

Tajemství štíhlých Francouzů: Nikdy nepočítají kalorie

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to vlastně takový francouzský paradox. Na proslavených bulvárech najdete nádherné kavárny, kde vysedávají spokojení Francouzi. V jejich menu jsou božské dorty, čokoládové croissanty, křupavé bagety. Jak je tedy možné, že většina obyvatel země galského kohouta nemusí řešit žádné problémy s váhou?

Foto: Profimedia.cz

Článek

Francouzi se v gastronomii doslova vyžívají a k jejich hlavním atributům patří především skvělé jídlo, přesto ale nejsou ve většině případů obézní. A to i přesto, že tento národ má ve zvyku jíst spíše k večeru, kdy je jídlo vnímáno jako obrovský dietní prohřešek. Francouzi mají totiž své triky.

Prvním z nich je pestrost navzdory množství. Francouzská večeře má sice několik chodů, těžko se z nich ale přejíte. Porce jsou totiž doopravdy malé. Na francouzském talíři najdete jen čtvrtinovou či poloviční porci ve srovnání se zbytkem Evropy. Gurmánští Francouzi si ale jídlo pořádně vychutnávají. Žvýkají pomalu, při jídle se baví s osazenstvem u stolu a konzumace večeře se kolikrát protáhne i déle než na hodinu.

Absence mléka

Stálicí na jejich talířích je maso i pořádné porce zeleniny. Vše je ale vyváženo tak, aby se člověk nepřejedl. Na rozdíl od nás Francouzi nekonzumují téměř žádné mléčné výrobky. Nebo spíše jejich minimum. Jak je to možné, když žijí ve velmoci sýrů? Úplně jednoduše. Sýry nevynechávají, ale nikdy se jich nepřejedí. Dopřávají si malé kousky, spíše na chuť. Mléku neholdují, pijí spíše silnou kávu. A dezerty? Málokdy. Opět jsou v hlavní roli sýry, které převažují nad čokoládou. Večer si je například dopřávají k lahodnému vínu.

Pokud si ve Francii objednáte bagetu, množná budete překvapeni nebo rozčileni. Pravděpodobně totiž dostanete poloviční porci, než jste zvyklí. V pečivu bude malý plátek šunky, rajčata, čerstvý salát a možná trocha hořčicové omáčky.

Máte neustále plnou ledničku a občas se přistihnete při tom, jak se v pozdních večerních hodinách plížíte k lednici? Francouzi toho v lednicích moc nemají. Preferují denní nakupování čerstvých potravin a většinou je zkonzumují ještě týž den.

Francouzi nepočítají kalorie

Mnoho z nás má zlozvyk, že okamžitě nad talířem začínáme počítat kalorie. To Francouzi nikdy nedělají, jsou naučeni jíst hlavně to, co je doopravdy kvalitní. Na jídlo si vždy udělají čas, nedívají se při něm na televizi a zásadně nejedí vestoje. Mají svůj styl, bez kterého se neobejdou. Navíc chodí hodně pěšky, šlapou do schodů a samozřejmě také rádi jezdí na kole.

„Při jídle si musíme sednout, jíst s potěšením a tak, abychom použili všechny své smysly,“ říká Mireille Guilianová, autorka světového bestselleru Francouzky netloustnou.

Jedním z dalších tajemství jejich štíhlosti je fakt, že neradi, nebo jen velmi zřídka, vynechávají jídlo. Oběd příliš neřeší, většinou ho odbydou jen nějakým menším salátem nebo bagetou, hlavním programem a zároveň jídlem dne je totiž večeře. Přejídání se neschvaluje, být hladový a vynechat večeři se vedle toho považuje za necivilizované chování.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč mnohé diety selžou během jediného týdne

Málokdo se bohužel může pochlubit tím, že jeho aktuální váha v průměru odpovídá požadovaným normám. Více lidí spíše trápí nadváha, často i obezita. Ač...

Tajemství štíhlých těl celebrit odhaleno

Při pohledu na fotky, kde pózují v upnutých šatech, se musíme ptát, čím to může být, že slavné tváře mají postavu jako ze žurnálu. Jejich tajemství jsou ale...

Výběr článků

Načítám