Hlavní obsah

Odstranění děložní sliznice je možné i bez operace

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silné a bolestivé menstruační krvácení již není nutné řešit operací. Nově je možné na tento problém vyzrát pomocí tzv. termoablace endometria neboli odstranění (či výrazné zredukování) sliznice prostřednictvím tepelné energie, což se provádí ambulantně.

Foto: Profimedia.cz

Silné a bolestivé menstruační krvácení již není nutné řešit operací.

Článek

Jako první v ČR tuto metodu nabízí gynekolog MUDr. Petr Kovář z Gynprenatalu, náš přední odborník na ambulantní hysteroskopické zákroky. „Do dělohy zavedeme speciální balónek s roztokem, který zahřejeme na 87 °C. Ten během osmi minut zlikviduje sliznici, aniž by jakkoliv poškodil jiné orgány,“ popisuje zákrok lékař.

Po zákroku může žena okamžitě odejít domů s tím, že je nutné zachovat klidový režim minimálně v den zákroku, neboť se mohou dostavit bolesti podobné silné menstruaci. Zákrok sám o sobě nebolí, jelikož se používá lokální znecitlivění a dočasné podávání analgetik.

„Hlavní výhodou ale je, že žena nepotřebuje předoperační vyšetření, hospitalizaci a ani celkovou anestézii. Přičemž za zákrok neplatí. Vše je hrazeno ze zdravotního pojištění,” vysvětluje gynekolog.

„Zákrok výrazně a trvale snižuje sílu menstruačního krvácení. Jeho nevýhodou ale je, že se po něm ženám ze zdravotního hlediska nedoporučuje otěhotnět. Lékaři jej tedy provádí jen ženám, které již miminko neplánují,” dodává specialista.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám