Hlavní obsah

Největší mýty o těhotenství

Novinky, bok

Těhotenství patří mezi nejkrásnější období života ženy. Pokud se vše vyvíjí tak, jak má, mohou se nastávající matka i otec v klidu a pohodě chystat na příchod nového člena rodiny. Radostné očekávání ale někdy zbytečně kazí strach z pověr, které kolem těhotenství kolují.

Foto: Profimedia.cz

Někteří lidé jsou přesvědčeni, že jen podle tvaru těhotenského bříška lze spolehlivě určit pohlaví dítěte. Z odborného hlediska to tak jednoduché ale není.

Článek

Ačkoli si mnohé ženy (a někdy i muži) myslí, že díky přístupu k internetu a mnohým publikacím vědí o těhotenství, jeho etapách a nástrahách vše potřebné, nemusí tomu tak zákonitě být.

I v dnešní době je mezi lidmi rozšířeno stále mnoho nepravdivých tvrzení. Některá jsou pouze informativní a nemají zásadní vliv na samotné těhotenství, jiná ale zbytečně děsí těhotnou ženu i jejího partnera, cituje server Women’s Health Magazine.

Skutečná délka těhotenství

Na otázku týkající se délky těhotenství ženy téměř každý bez rozmyslu odpoví devět měsíců. To ale není tak docela pravda. Podle studie provedené v průběhu letošního roku se může údaj lišit až o pět týdnů.

Konečný výsledek závisí na zohlednění řady faktorů, například věku rodičky, její aktuální hmotnosti, ale třeba i na porodní váze nastávající matky. [celá zpráva]

Sex v průběhu těhotenství 

Častou otázkou v průběhu těhotenství bývá i milování s partnerem. Některé ženy se tak bojí, aby se miminku nic nestalo, že sex s partnerem během těhotenství odmítají zcela. Přitom takové obavy nejsou mnohdy na místě.

V drtivé většině těhotenství totiž milování nijak neškodí, uklidňuje Shari Brasnerová, porodní asistentka na Mount Sinai School of Medicine v New Yorku. I tak ale přece jen existují malé výjimky, kdy je dobré případný pohlavní styk prodiskutovat nejdříve s ošetřujícím gynekologem. Takovou výjimkou může být zjištění netypického umístění placenty nebo riziko předčasného porodu.

Přirozený porod po císařském řezu

Dlouhé roky mezi laickou veřejností, ale i mnohými lékaři kolovala informace, že po císařském řezu není u dalšího porodu již možné rodit přirozenou cestou.

Názor vyplývá z možných velkých rizik. Ta pro přirozený porod po císařském řezu skutečně existují, ale ve velmi malém měřítku. V současnosti, pokud není z hlediska zdravotního žádný konkrétní problém u matky ani dítěte, není nutné, aby byl každý další porod prováděn také císařským řezem.

Pohlaví dítěte

Někteří lidé se domnívají, že podle vzhledu ženina těhotenského bříška lze spolehlivě určit, zda čeká chlapce, nebo holčičku. Bohužel tomu tak není, vzhled matčina břicha s pohlavím nic společného nemá.

Sexuálně přenosné nemoci 

Obava, že se dítě automaticky narodí s nějakou sexuálně přenosnou nemocí, kterou trpí jeho matka, je sice více než oprávněná, nemusí to být ale pravidlem. Velmi záleží na konkrétním onemocnění. Některé viry přecházejí do krve a tím následně i do placenty, jiné se přenášejí pouze přímým kontaktem. Druhý uvedený typ může být na dítě přenesen při klasickém vaginálním porodu, proto se v takových případech doporučuje císařský řez pro eliminaci rizik.

Neběhat v těhotenství 

Žena v těhotenství nesmí běhat. Toto tvrzení se nezakládá na pravdě. Pravda spíše je, že cokoli žena zvládala před těhotenstvím, může dělat i v jeho průběhu. Jen je doporučeno upravovat zátěž podle aktuálního trimestru.

Nabraná váha zmizí během porodu

Jsou ženy, které během těhotenství naberou sotva pár kilogramů a po porodu hned vypadají, jako by nikdy těhotné nebyly. Právě některé z nich pak s oblibou tvrdí, že všechna kila, která během těhotenství nabraly, shodily v průběhu porodu. To ale není pravda.

Poměrná většina žen rozhodně všechny kilogramy nabrané v těhotenství během porodu neshodí. Statistiky uvádějí, že průměrně ženy přiberou 11–16 kilogramů, při samotném porodu „shodí” maximálně 4–7 kilogramů (váha dítěte plus nějaká voda). Zbytek pak pracně shazují, u některých z nich to může trvat i rok.

Jezte za dva

Velmi oblíbené tvrzení nebo možná výmluva. Jsem těhotná, takže musím jíst za dva. Pravda je, že dítě rostoucí uvnitř dělohy rozhodně nespálí tolik kalorií jako jeho matka, a proto rozhodně není nutné mít dvojnásobný příjem stravy. Aby byl jídelníček nastávající matky vyvážený, doporučují odborníci přidat maximálně nějakou tu svačinu navíc v hodnotě zhruba 300 kalorií.

Kojit může každá žena 

Když chce, může kojit každá žena. Je to sice lákavé, ale není to tak jednoduché. Někdy nastanou překážky v podobě dřívějších operací či zákroků v oblasti prsů, jindy může být za neúspěchem užívání některých léků. Co ale rozhodně pravda je, že žena by kojit měla, pokud jí to jde, alespoň nějaký čas.

Reklama

Související témata:

Související články

Antikoncepci užívá přes 1,28 miliónu Češek

Hormonální nebo nitroděložní antikoncepci užívá přes 1,28 miliónu českých žen ve věku 15 až 49 let. Jedná se o více než polovinu žen v plodném věku. Podle...

Výběr článků

Načítám