Hlavní obsah

Nová hubnoucí strategie – udržet a nepřibrat

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hubnutí je strašák, který trápí velké množství lidí, a to často i opakovaně. Návodů a rad, jak zaručeně docílit vysněné hmotnosti, je mnoho, ne všechny ale působí tak, jak by mnozí chtěli. Někdy je zásadní problém už v základním pohledu na věc.

Foto: Profimedia.cz

Nedaří-li se vám zhubnout, zkuste se místo toho zaměřit na to, jak už víc nepřibrat.

Článek

Řada lidí si řekne: chci zhubnout. Když pomineme způsoby, kterými toho chtějí docílit, často dospějí ke stejnému výsledku – neúspěchu.

Proč to tak je, se snažily zjistit již celé zástupy odborníků. Podle jedné z posledních amerických studií může být zádrhel už v samotném pohledu na věc. Lidé tak moc chtějí zhubnout, že si v sobě vytvoří určitý blok, který vše jen ztěžuje. Pokud se k tomu přidá i nedostatečný pohybový režim a špatná životospráva, šance na úspěch jsou nulové.

Američtí odborníci na hubnutí proto přišli s novou metodou regulace hmotnosti. Ta spočívá v tom, zaměřit se v první řadě na udržení stávající váhy, a až posléze někdy později přejít případně na konkrétní hubnutí.

Jak nepřibrat

V rámci studie byla sledována specifická skupina Afroameričanek. V souvislosti s výukou, jak si jako první krok udržet stávající váhu, jim byla doporučena základní pravidla. Mezi ta patřilo omezení konzumace jídel z fast foodů, regulace doby, po kterou sedí u televize či počítače, a také snížení kalorického příjmu o pouhých 200 kalorií na den.

Po roce dodržování bylo 62 % ze sledovaných žen buď stále na své původní váze z počátku studie, nebo pod touto hranicí.

Jak to funguje

Metoda „Udržet a nepřibrat” podle odborníků opravdu funguje. Vysvětlení je podle některých už v psychologickém efektu. Je prostě jednodušší držet se zdravých návyků a nepřibrat (byť je naše hmotnost nadměrná), než se držet drastických způsobů hubnutí, které vesměs stejně nemají pozitivní výsledky, citoval pro server Women’s Health magazínu autor studie a docent psychologie Gary Bennett.

„Patříte-li mezi jedince, kterým se nedaří zhubnout, uděláte nejlépe, když už víc nepřiberete.” Tak vysvětluje svou teorii Bennett a zároveň dodává, že každý kilogram navíc je hrozbou pro lidské zdraví, proto je stejně důležité nejen zhubnout, ale při případném neúspěchu alespoň už dál nepřibírat.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlevnější dietou je litr vody denně

Pitná voda zvyšuje výdej energie z těla, díky ní se navíc cítíme sytější, tudíž toho k jídlu nespořádáme tolik. Kdo jí vypije více, má větší šanci na zhubnutí....

Výběr článků

Načítám