Hlavní obsah

Nádorem tlustého střeva každým rokem onemocní 8000 Čechů

Novinky, Dana Sokolová

Zhoubný nádor tlustého střeva a konečníku je druhým nejčastějším nádorovým onemocněním Čechů. Každoročně u nás přibude kolem osmi tisíc nových případů. Bohužel jen polovině z nich je onemocnění diagnostikováno včas a tedy ve fázi, kdy lze dosáhnout správným postupem plného vyléčení.

Foto: Profimedia.cz

Lidé nad 55 let si mohou vybrat kolonoskopii rovnou jako první možnost preventivního vyšetření.

Článek

Přitom stačí chodit na pravidelné prohlídky k lékaři a dělat si jednoduché vyšetření stolice na okultní krvácení. Bohužel mnoho lidí problém stále podceňuje. Zejména muži jdou k lékaři, až když je jim opravdu špatně.

Přitom preventivní programy v České republice jsou na nejvyšší úrovni. Národní program screeningu kolorektálního karcinomu probíhá v ČR již od roku 2000 a dává šanci na bezplatné vyšetření všem nad 50 let věku. Test na okultní krvácení provádějí již téměř všichni praktičtí lékaři a nově i někteří gynekologové.

Lidé nad 55 let mohou pokračovat v pravidelném provádění testu na okultní krvácení každé dva roky nebo si přednostně vybrat provedení kolonoskopie, což je endoskopické vyšetření sliznice tlustého střeva, kde lékař dokáže odhalit i miniaturní změnu.

V ČR se v posledních letech provádí více než 20 000 screeningových kolonoskopií ročně. „U třetiny vyšetřených lidí nalezneme přednádorové výrůstky na sliznici, tzv. polypy, které většinou ihned nebo ve druhé době odstraníme, a tím zabráníme možnosti vzniku zhoubného nádoru z těchto polypů. Samotný nádor tlustého střeva objevíme maximálně u 3 % takto vyšetřených lidí, kteří neměli před vyšetřením žádné příznaky onemocnění střeva,” vysvětluje MUDr. Viktor Komárek, gastroenterolog z kliniky Medicon.

Ani pozitivní test nemusí znamenat rakovinu

Největší chybou zdravotníků je, že lidi nedostatečně informují o skutečných statistikách onemocnění i průběhu a lidé ze strachu raději důkladnější vyšetření nepodstupují. Drží se pak zarytě pravidla „Raději nevědět” a na prevenci nechodí.

Přitom ani pozitivní nález testu na okultní krvácení ještě neznamená, že člověk onemocněl rakovinou. „Při kolonoskopii provedené pro pozitivní test na okultní krvácení do stolice nalézáme zhoubný nádor u jednoho ze třiceti lidí, u dalších deseti najdeme přednádorové polypy, které preventivně odstraníme a u zbylých devatenácti vyšetřených zjistíme normální nález v celém tlustém střevě,” upozorňuje Komárek a dodává:

„Lidé nad 55 let si mohou vybrat kolonoskopii rovnou jako první možnost preventivního vyšetření i bez pozitivního výsledku testu na okultní krvácení. Pokud je pak při kolonoskopii nález ve střevě normální, bez výše zmíněných polypů, není důvod daného jedince po dobu dalších deseti let 'obtěžovat' výše probíranými metodami prevence. Tu by měl znovu zahájit až za oněch deset let.”

Přísnější intervaly a časnější zahájení prevence se týká jen těch, jež mají nádorové onemocnění v rodinné anamnéze, tudíž se toto onemocnění vyskytlo u nejbližších rodinných příslušníků, především u rodičů a sourozenců.

Adresné zvaní lidí na vyšetření

Novinkou od letošního roku je tzv. adresné zvaní cílové populace ke screeningovému vyšetření formou zasílání edukačních materiálů a pozvánek k vyšetření lidem nad 50 let.

Ze zahraničních zkušeností je zřejmé, že tímto způsobem lze nejlépe přimět dostatečný počet lidí k preventivnímu vyšetření, a tím ke snížení výskytu nádorů tlustého střeva v dalších letech, resp. ke včasnému zahájení léčby nádoru již vzniklého ve chvíli, kdy je ještě naděje na plné vyléčení.

Nejefektivnější prevence rakoviny tlustého střeva:

- zdravý životní styl. Nejprokazatelnějším rizikovým faktorem je nadměrný energetický příjem - přejídání se.

- jídelníček složený z čerstvých potravin, obsahující hodně vlákniny, ovoce a zeleniny, preferující vařenou úpravu pokrmů. Za rizikové se naopak považují uzené, grilované, smažené, energeticky bohaté potraviny (především masné a tučné výrobky). Často je obviňována nadměrná konzumace alkoholu, především piva.

- dostatečná pohybová aktivita.

Oslovení lidé by tak neměli váhat a na vyšetření by měli skutečně zajít.

Reklama

Související články

Alkohol a opalování zvyšují riziko rakoviny

Během posledního desetiletí značně vzrostl počet rakovinových onemocnění. Částečně si za to lidé mohou sami, jelikož obvyklé příčiny jsou dvojího typu:...

Vytrvalý kašel může znamenat rakovinu plic

Nepřestávající kašel není radno přehlížet. Jestliže trvá tři týdny a déle, je nutné navštívit lékaře. Může totiž předznamenávat rakovinu plic. Ke smrti často...

Výběr článků

Načítám