Hlavní obsah

Středomořská dieta je zdravá a má dlouhodobý efekt

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středomořskou stravu bohatou na zeleninu, ovoce a mononenasycené tuky odborníci považují za jednu z nejzdravějších na světě. Je spojována se zdravým srdcem a dlouhověkostí. Mimo to může s umírněnými porcemi fungovat jako výborná redukční dieta.

Foto: Minerva

Středomořská strava klade důraz hlavně na potraviny s nízkým obsahem tuku a cholesterolu.

Článek

Středomořská strava klade důraz hlavně na potraviny s nízkým obsahem tuku a cholesterolu a s vysokým obsahem vlákniny. Jídlo bohaté na bílkoviny a vlákninu (jako fazole a luštěniny) navíc jedince zasytí na delší dobu.

Úplně zázračně pak fungují ořechy, ryby a olivový olej. Obsahují mononenasycené tuky (MUFA), které nezvyšují cholesterol a zároveň také přispívají k sytosti.

Velmi příznivé je, že tato dieta využívá především čerstvé, sezónní a průmyslově nezpracované potraviny. Metody přípravy jsou obvykle snadné, jídlo je málokdy smažené. A díky spoustě rozmanitých a chutných potravin je snazší dietu dodržovat dlouhodobě. Ale i při stravě plné zdravých potravin je třeba hlídat velikost porcí – obzvláště u kaloričtějších potravin, jako jsou ořechy a olivový olej.

Příznivé vlivy potvrzují i výzkumy 

Vědci při dvouleté studii sledovali 322 lidí s mírnou formou obezity. Jedna třetina z nich dodržovala nízkotučnou dietu s omezeným příjmem kalorií, druhá skupina měla středomořský jídelníček s omezeným příjmem kalorií a třetí část nízkosacharidovou dietu.

Ačkoli všichni dobrovolníci omezili svůj denní příjem kalorií, osoby ve skupině dodržující nízkotučnou dietu zhubly za dva roky v průměru pouze 2,9 kilogramu, zatímco osoby ve skupině středomořského jídelníčku 4,4 kilogramu a osoby s nízkým příjmem sacharidů dokonce 4,7 kilogramu.

„Tyto míry redukce váhy jsou srovnatelné s výsledky, jichž lze dosáhnout lékařem předepsanými léky na omezení hmotnosti,“ tvrdí vedoucí autorka studie Iris Shaiová.

Nízkotučná dieta přitom dokázala snížit poměr celkového cholesterolu k tomu „dobrému“ HDL o 12 procent, zatímco nízkosacharidová v průměru o 20 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Diety, které mohou mít špatné následky

Léto přímo svádí k rychlým dietám, jejichž účinky jsou okamžité, ovšem kromě jo-jo efektu mohou způsobit i značné zdravotní komplikace. Připravili jsme pro vás...

Výběr článků

Načítám