Hlavní obsah

Obezita je postrachem postelových hrátek

Novinky, das

Převažující pohled společnosti na krásu je jasný. Je hezké „mít za co chytit“, ale větší faldíky a špeky zkrátka nejsou v módě. Má to svoje důvody, mezi které se řadí především zdravotní problémy, ale i komplikace v intimním životě a psychická nerovnováha. Tento fakt si neuvědomují jen ženy, ale podle průzkumu Institutu redukce a prevence nadváhy Kompliment ho čím dál častěji řeší i příslušníci silnějšího pohlaví.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Každým shozeným kilogramem narůstá sebedůvěra a současně se zlepšuje i intimní život.

Článek

Sexualita a sexuální apetence nemají s tělesnou hmotností přímou spojitost, touhy jsou u obézních lidí stejné jako u těch s normální hmotností. Praktický sexuální život však významně ovlivňují zdravotní komplikace, které jsou s obezitou úzce spojené. Jedná se především o zvýšený krevní tlak či hladinu cholesterolu a cukru v krvi, které velmi často způsobují erektilní dysfunkci.

„V současnosti je již vědecky prokázáno, že redukce hmotnosti přímo souvisí s celkovým zlepšením zdravotního stavu. U obézních mužů během procesu hubnutí sledujeme zlepšení hladiny krevního cukru, snížení krevního tlaku a cholesterolu, což vede k pozitivnímu účinku na erektilní dysfunkci. Lepší zdravotní stav také umožňuje snížení dávek nebo vysazení některých léků a tím se zamezí jejich vedlejším účinkům,“ vysvětluje Gabriela Knosová, specialistka na výživu a hubnutí z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy Kompliment.

Nejvíce trpí duše

Přestože mnozí tvrdí, že tlouštíci jsou veselejší, realita bývá jiná. Snížené sebevědomí, nejistota a snaha zamaskovat tělesné nedostatky značně ovlivňují psychiku a tím i intimní život. Na první pohled by se mohlo zdát, že muži si tento problém neuvědomují, ale opak je pravdou.

Vedle toho, že jim bříško opravdu překáží, je pro ně erektilní dysfunkce velmi delikátní téma. Neřešený problém vede ke zmíněné ztrátě sebedůvěry, strachu ze selhání, k omezení sexuálních aktivit a mnohdy i k partnerským problémům.

„Řešení je přitom nasnadě. Každým shozeným kilogramem narůstá sebedůvěra a současně se zlepšuje i intimní život. Zdravé hubnutí, kombinace vyvážené stravy a pohybu, má na psychiku opravdu blahodárné účinky,“ říká Gabriela Knosová.

Muži hubnou především ze zdravotních důvodů

„Střední a starší generace mužů u nás hledá řešení akutních zdravotních problémů. Mladší muži však chtějí hubnout z důvodu prevence těchto komplikací, pro zlepšení svého sociálního statusu a také, jak později přiznávají, i intimního života,“ objasňuje Gabriela Knosová.

„Příkladem je jeden náš klient, který právě dosáhl 30 let. V průběhu programu nám neustále vysvětloval, že hubne jen na přání své přítelkyně a že jeho osobně kila navíc netrápí. Váha však šla příkladně dolů a on zjistil, že se cítí mnohem lépe, přitažlivěji a pozitivní změnu pocítil i ze strany své partnerky. Shozená kila ho motivovala do dalšího hubnutí a redukční program si nakonec na vlastní žádost prodloužil, ve výsledku zhubl krásných 26 kilogramů,“ uzavírá s úsměvem Gabriela Knosová.

Reklama

Související témata:

Související články

Kdy chtějí ženy nejčastěji zhubnout

Ženy a hubnutí patří už téměř neodmyslitelně k sobě. S jistou nadsázkou by se dalo říci, že členky romantičtějšího pohlaví hubnou neustále. Podle odborníků se...

Výběr článků

Načítám