Hlavní obsah

Striím je lepší předcházet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strie patří vedle celulitidy k nejčastějším kosmetickým problémům, které trápí nejen ženy, ale také muže. Jde o drobné jizvičky, které se objevují různě po těle, nejčastěji však na bocích, hýždích, ňadrech a břiše. Právě tam se vytvoří strie nejčastěji během těhotenství. Existuje však několik způsobů, jak tento problém minimalizovat.

Foto: Profimedia.cz

Strie vznikají nejčastěji v těhotenství.

Článek

Strie mají zpočátku červenou barvu, která se postupem času mění v bílou. Vznikají v důsledku extrémního natažení pokožky, kvůli kterému popraskají elastická vlákna pod povrchem kůže. Příčinou může být buď rychlý růst na váze, nebo právě těhotenství. Podstatnou roli hrají také dědičné dispozice, hormonální změny v pubertě, těhotenství či menopauze, případně v důsledku užívání hormonálních léků.

Co se týče strií v těhotenství, vznikají právě hormonálními změnami a především v důsledku ztloustnutí, které je s čekáním potomka spjaté. Hodně podstatná je kvalita pokožky obecně. Jsou ženy, které mají s pletí problémy a tím mohou být ke vzniku strií náchylnější. U většiny žen se strie objeví během posledních tří měsíců těhotenství, jak cituje web terra.es. Velkou roli hraje velikost plodu. Čím větší břicho žena má, tím větší riziko strií narůstá.

Ovšem nejde jen o oblast břicha, ale také ňader, k jejichž růstu během těhotenství logicky dochází. Ňadra se zvětšují naléváním mléka. V tomto případě je důležitá volba správné podprsenky, která by měla být kvalitní oporou těžkých prsou.

Kosmetické přípravky zázrak nezajistí

V případě, že začne kůže v rizikových oblastech svědit, pak dává tělo jasný signál, že není něco v pořádku. Ale to už je ve velké většině případů pozdě. Podstatné je snažit se vznik strií zmírnit již v prvních týdnech těhotenství. Primární možností je si nakoupit drahé kosmetické přípravky, které kůži sice promastí, což je podstatné, ale zázračný efekt nepřinesou.

Mnohem lepší je zaměřit se na preventivní opatření. Nikdy se nepodaří striím vyhnout na sto procent, nicméně jejich rozvoj lze alespoň částečně minimalizovat. Aby se ženy v těhotenství striím zcela vyhnuly, musely by zabránit růstu na váze, což je nemožné.

Velmi důležitý je především pitný režim založený na dostatečném přísunu čisté vody bez příchutí. Není od věci si také čas od času vymačkat čerstvou ovocnou šťávu. Pokožka pak bude dobře hydratovaná. Dalším aspektem je vyvážená strava, která by měla být bohatá například na vitamín C, který je důležitý pro tvorbu pojivové tkáně zajišťující pružnost pokožky.

Strií se zcela zbavit nelze

To vše lze podpořit masážemi, které si žena může obstarávat sama v pohodlí domova. Součástí masáží by mělo být zejména hlazení a štípání do kůže, díky kterému pokožka povolí a není pak tolik napjatá. Speciální masáže proti striím nabízí samozřejmě i kosmetické salóny.

Když už strie na těle vzniknou, jen velmi těžko se jich zbavuje. Přibližně 70 % žen strie po porodu zůstanou. Sice po nějaké době změní barvu na bělavou až průhlednou, ale zcela nezmizí.

Lze podstoupit laserovou terapii nebo mikrojehličkovou radiofrekvenci, při které je pomocí jehliček zavedená tepelná energie přímo ke kolagenovým vláknům. Vzniklé jizvy nelze ani těmito kosmetickými metodami vymazat, pořád na kůži budou, ale lze je částečně zneviditelnit.

Reklama

Související témata:

Související články

Holky, nebo kluci? V počátku je to jedno

Ženský zárodek má chromozomální výbavu XX, mužský XY. Pokud vajíčko oplodní spermie vybavená chromozomem X, narodí se dívka, pokud do vajíčka pronikne spermie...

Miminka se učí jazyk již v děloze

Dosud se soudilo, že jednotlivé jazyky začnou děti vnímat až v prvních měsících života. Podle amerického experimentálního výzkumu ale základní zvuky mateřského...

Výběr článků

Načítám