Hlavní obsah

Záludná chudokrevnost může způsobit nemalé problémy

Právo, Petr Veselý

Bývají bledí, snáz se unaví a víc se zadýchávají. To jsou časté příznaky lidí s anémií, tedy s chudokrevností. Pokud je u sebe zpozorují, měli by uhánět co nejrychleji k doktorovi.

Foto: Profimedia.cz

Zdravé červené krvinky a jedna narušená.

Článek

Příčina jejich potíží může být totiž banální, např. absence důležitých látek způsobená špatným jídelníčkem, který lze snadno upravit. Ale třeba taky dramaticky vážná: anémii dokáže vyvolat určitý typ rakoviny, který se obtížně léčí.

Základní problém však zůstává stejný, ať už je příčina anémie jakákoliv. Nemocní mají méně červených krvinek (erytrocytů) a krevního barviva (hemoglobinu). Na ty se váže kyslík, který hemoglobin dopravuje k buňkám.

Nedostatek kyslíku a fakt, že se ho tělo snaží nahradit rychlejším tepem srdce i dýcháním, bývají důvodem zmíněných příznaků. Aby to vůbec nebylo jednoduché: nikde není dáno, že ty musejí být pokaždé právě takové.

Rizikové vegetariánství

Příčin anémie existuje totiž řada. Například vegetariánství, při kterém si vyznavač tohoto způsobu stravování špatně sestaví jídelníček.

Náš organismus potřebuje ke správnému vývoji červených krvinek i krevního barviva dostatek:

1) železa

2) vitamínu B12, spolu s vitamíny C a E

3) kyseliny listové

Železo obsahuje maso (hovězí, jehněčí, plody moře), ale také játra a další vnitřnosti, které vegetariáni nejedí. Najdeme ho však i v luštěninách, listové zelenině, houbách a sušeném ovoci (rozinky, meruňky), byť v menším množství.

Dalšími zdroji jsou pivovarské kvasnice, hnědé mořské řasy, melasa a pšeničné otruby. Pokud jde o víno, červené na krev nepomáhá, to je mýtus, ale smysl má to speciální, se zvýšeným obsahem zmíněného minerálu.

Někoho možná překvapí, proč nejmenuji špenát. Lidé ho po léta považovali za skvělý zdroj tohoto minerálu. Bohužel kvůli chybné hodnotě uvedené v tabulkách. Nebývá v něm mnoho železa, navíc i to je ve formě špatně využitelné pro lidský organismus.

Devastující vaření

Vitamín B12 obsahují kromě masa (zejména toho červeného, jater a vnitřností), také ústřice, sardinky a další ryby. Podobně jako vejce, sýry nebo pivovarské kvasnice. Vegetariáni by si měli příjem této látky hlídat a v případě potíží vyzkoušet potravinové doplňky obsahující tuto látku nebo müsli, které je o něj obohacené.

Kyselinu listovou můžeme získat z listové zeleniny, jako jsou třeba saláty, brokolice, špenát, růžičková kapusta apod. Stejně jako fazole nebo pomerančová šťáva.

Dobrým zdrojem bývají i kvasnice nebo játra. Při vaření se jí však zničí 95 %. Tím spíš by racionálně uvažující vegetarián měl probrat svůj jídelníček s nutriční terapeutkou, tedy odbornicí na výživu s medicínským vzděláním. Poradí mu, jak ho mít vyrovnaný a předejít nedostatku látek důležitých pro náš organismus a tedy i různým zdravotním potížím. Nejen anémii.

Menstruace jako trápení

Anémie někdy sužuje také ženy, které dlouho a silně menstruují. U nich je příčinou potíží přílišná ztráta krve, kterou organismus nestačí nahradit. V jejich případě lze někdy problém vyřešit pomocí hormonální antikoncepce. Pokud užívají klasické pilulky nepřetržitě, menstruaci obvykle zruší a s ní i problémy vyvolané přílišným krvácením.

Podobný efekt má i nitroděložní tělísko s hormonem levonorgestrelem: uvolňuje se do dělohy průběžně v malých dávkách. Významně snižuje výšku děložní sliznice. Tím brání uhnízdění vajíčka v děloze a tedy otěhotnění, ale zároveň také menstruaci.

Anémii však může vyvolat i skryté krvácení do trávicího traktu (třeba žaludeční vředy) nebo do tlustého střeva. Signálem, že nás trápí, je obvykle tmavá barva stolice. Vyžaduje okamžité vyšetření. Takové krvácení může být totiž signálem rakoviny. Například tlustého střeva.

Časté infekce i podrážděné reakce

Anémie může mít ovšem řadu dalších příčin. Stručně by se daly charakterizovat zjednodušeným vysvětlením: kostní dřeň nevytváří dost červených krvinek, nebo se tyto krvinky příliš často, případně příliš brzy, rozpadají.

Chudokrevnost mohou vyvolávat i různé jevy doprovázející:

a) chronické záněty

b) zvětšení objemu sleziny

c) nádorová onemocnění atd

Proto je nutné, abychom co nejdříve vyhledali lékaře, který najde příčinu nemoci a začne ji léčit. A nejen s uvedenými příznaky choroby. Anémie jich snadno vyvolává mnohem víc. Kromě těch už uvedených to bývají bolesti hlavy, hučení v uších a bušení srdce. Dále pak motání hlavy a černo před očima, pokud rychle vstaneme. Chudokrevní lidé nejednou trpí i na opakované infekce a špatné hojení ran. Časté jsou také podrážděné reakce nebo naopak ty opačné, apatie až lhostejnost.

Pokud postižený nereaguje ani na tyto signály, riskuje potíže vyvolané postupující chorobou. Ty se mohou snadno stupňovat. A netýkají se jen horší tělesné výkonnosti, ale třeba i známek srdečního selhávání. Pokud ho nedoženou k doktorovi ani ty, skončí to někdy stavy bezvědomí nebo kolapsu.

Když je nutná transplantace

Nejzávažnější formou anémie je porucha krvetvorby v kostech. Snadno může souviset s rakovinou. Lékaři ji pak někdy řeší pomocí transplantace kostní dřeně. Pokud dopadne úspěšně, většinou se nezlepší jen tvorba krve, ale také obranyschopnost organismu.

Víc se o anémii dozvíte na www.kostnidren.cz. Nebo z knihy Diety při onemocnění anémií (www.vydamac.cz, kapitola Katalog produkce, Zdraví, životní styl), ve které je i spousta rad, jak zmírnit některé její formy pomocí jídelníčku.

Anémie se však může projevovat i nestandardními projevy: pálením jazyka a ústními koutky. Nebo příznaky naprosto bizarními: nutkavým pojídáním hlíny, škrobu a papíru. Případně pojídáním ledu. Není to běžné, ale je to možné. Navíc tento fakt naznačuje, jak pestrý výčet příčin i projevů může tato nemoc mít. O důvod víc nečekat a zajít co nejdřív k praktikovi nebo hematologovi.

Reklama

Související články

Deset tipů proti rakovině

Nejen pro ty, kteří se bojí onkologických nemocí, ale pro všechny, kteří chtějí žít zdravě, přinášíme návod. Deset tipů na účinnou prevenci nám poskytl lektor...

Očkování je výrazem odpovědnosti

O očkování se již dlouho vedou vzrušené debaty. Jedním z jeho zastánců je MUDr. Ivan Novák, praktický lékař pro děti a dorost. Podle něj by bez našeho...

Nedostatek spánku oslabuje imunitu

Podle nového britského průzkumu může dlouhodobý nedostatek spánku velice negativně ovlivnit zdraví člověka a jeho tělesné funkce. Problém může nastat zejména...

Výběr článků

Načítám