Hlavní obsah

Rotavirové průjmy mohou vést až k hospitalizaci dětí

Novinky, zun

Příčiny průjmu a zvracení u dětí mohou být různé – nevhodná strava, růst zubů, stres, ale také bakterie, parazité či rotaviry a další virové infekce. Těžké rotavirové průjmy, navíc komplikované zvracením a vysokou horečkou, mohou zdraví dítěte vážně ohrozit a vést až k nutnosti pobytu v nemocnici.

Článek

V České republice je kvůli rotavirové infekci ročně hospitalizováno či ambulantně ošetřeno více než 36 000 dětí do pěti let. Ochranou proti rotavirovým infekcím je očkování.

Odhaduje se, že existuje více než 42 různých typů rotavirů, jejichž zastoupení se mění podle geografické oblasti. Více než 91 % rotavirových infekcí v Evropě však způsobuje pět typů rotavirů, které mají nejčastější výskyt od listopadu do května.

Nejohroženější skupinou jsou děti do pěti let věku, téměř 80 % z nich se však nakazí již před svými druhými narozeninami. Každé přibližně 14. dítě, které se rotaviry v Česku do pěti let věku nakazí, je kvůli závažnému průběhu infekce hospitalizováno nebo ambulantně ošetřeno.

Není průjem jako průjem

Rotaviry v těle napadají buňky střeva, vyvolávají průjem a odvodňují organismus. Dehydratace je nebezpečná hlavně u kojenců, protože probíhá velmi rychle a často vede k nutnosti hospitalizace.

V řádu hodin může dojít až ke ztrátě vědomí, poškození životně důležitých orgánů a následné smrti. Mezi typické znaky rotavirové infekce patří časté vodnaté průjmy, zvracení, horečka a bolesti břicha. V případě, že je dítě navíc netečné, má bledou kůži, zapadlé oči, sucho v ústech a pláče bez slz, vykazuje známky těžké dehydratace a je nutné ho odvézt k lékaři. Včasné odhalení infekce může zamezit život ohrožujícím komplikacím.

Jak a kde se rotaviry šíří?

Rotaviry jsou v okolí velmi rozšířené, přežívají na předmětech i na kůži člověka. K přenosu nákazy dochází především orální cestou z kontaminovaných předmětů, například hraček, které malé děti rády „ochutnávají“, přímým kontaktem s nakaženým nebo vzduchem. Riziko nákazy je vysoké, protože rotaviry se vyskytují prakticky všude a ani důsledná hygienická opatření nejsou v prevenci spolehlivě účinná.

Rotaviry jsou totiž vysoce odolné vůči dezinfekčním prostředkům a šíří se i v místech s vynikající úrovní hygieny, například v nemocnicích. Až 1/5 dětí do pěti let hospitalizovaných se závažnou rotavirovou infekcí se nakazila při pobytu v nemocnici a prodloužila si svůj pobyt tak o 2 až 7 dní.

Očkování ochrání

Spolehlivou ochranu před rotavirovými infekcemi poskytuje očkování. Vakcína RotarixTM chrání proti všem pěti nejčastějším typům rotavirů, které u dětí vyvolávají těžké a středně těžké průběhy nemoci a pokrývá tak všechny genotypy, které u nás tyto průjmy způsobují.

Očkovací látka se podává ústy formou roztoku, dítě tedy není vystaveno stresu a strachu z injekce, a může se kombinovat s dalším očkováním. První dávku je možné aplikovat již od šesti týdnů věku, druhou s odstupem minimálně 4 týdnů, nejpozději však do konce 24. týdne věku miminka. Na očkování proti rotavirům a možná rizika s ním spojená se rodiče mohou informovat u dětského lékaře.

Reklama

Související témata:

Související články

Očkování velebené i proklínané

Statisíce až milióny mrtvých - takto děsivé byly odpradávna důsledky velkých epidemií infekčních chorob. A proti této metle lidstva nebylo léku až do 19....

Výběr článků

Načítám