Hlavní obsah

Vědci zjistili, co způsobuje upovídanost žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, že ženy jsou celkově upovídanější než muži, je známý fakt. Nejnovější průzkum však odhalil, proč tomu tak je. Základní příčinou je vysoká koncentrace proteinu "mluvení" v mozku.

Foto: Profimedia.cz

Vědci zjistili, co stojí za upovídaností žen.

Článek

Výzkumem hledajícím důvody, proč ženy mluví více než muži, se zabývali vědci z Marylandu. Zjistili, že ženy mají v mozku mnohem více proteinu FOXP2, který ovlivňuje vývoj jazyka a řeči. Dívky mají v mozkové kůře při vývoji a dospívání mnohem více této bílkoviny a zřejmě se tak u nich výrazněji než u chlapců vytváří právě upovídanost.

„Může to vysvětlovat, proč ženy mluví téměř třikrát více než muži,“ cituje vědce z University of Maryland britský list Daily Express.

Protein FOXP2 je kódován stejnojmenným genem na sedmém lidském chromozómu. Vědci dávno vědí, že polypeptidický řetězec hraje důležitou roli při vývoji mluvení a řeči.

A neurologové z Marylandu teď potvrdili, že dívky a ženy mají vyšší koncentraci této bílkoviny v mozkové kůře než chlapci a muži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám