Hlavní obsah

Lidé si málo mění povlečení, z jejich postele se stává inkubátor chorob

Manchester

Lidé přestávají dodržovat hygienická pravidla péče o svá lůžka. Podle britských odborníků si až pětina lidí nemění povlečení ani jednou za měsíc. V posteli se tak množí roztoči, bakterie a rozkládají se organické zbytky z lidské kůže, takže se lůžko mění v inkubátor chorob. Především ekzému, alergické rýmy či astmatu.

Foto: Profimedia.cz

Druh roztoče, jež se často vyskytuje v domácnostech.

Článek

„Dobrá hygiena v posteli rozhodně neznamená, že převlékání postelí je jen kvůli osvěžení vůně peřin a polštářů. V posteli spánkem strávíme třetinu našich životů a to se odráží v biologickém odpadu, který po nás zůstává v posteli. Naše tělo odloučí milióny kožních buněk každý den, velká část se odloupne v posteli a zůstane tam. Ale naše tělo vylučuje také pot, maz a další tělní sekrety. To vše je velmi lákavé pro roztoče,“ tvrdí londýnský alergolog Adam Fox.

Problém přitom nepředstavují přímo roztoči, ale většinou jejich výkaly, které obsahují silně dráždivé alergeny. Pokud jsou vdechnuty či vetřeny do kůže, vyvolávají astma, zánět dýchacího ústrojí respektive ekzémy a vyrážky. Také kvůli špatné hygieně postelí přibývá těchto onemocnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám